Nem fél a mézesmázos róka komától a Fidesz

baloldali összefogás, egyeztetés, koalíció, baloldal, tárgyalás, Gyurcsány Ferenc, Fodor Gábor, Mesterházy Attila
Budapest, 2014. január 14. Bajnai Gordon volt miniszterelnök, az Együtt-PM szövetség vezetője, Mesterházy Attila, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) elnöke, Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke és Fodor Gábor, a Liberálisok elnöke (b-j) sajtótájékoztatót tartanak a Képviselői Irodaházban 2014. január 14-én. Sorrendben Mesterházy Attila, Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc, Fodor Gábor és Szabó Tímea szerepel az MSZP, az Együtt-PM, a DK és a Liberálisok közös országos listájának első öt helyén. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Nem igazán izgatja a fideszes jelölteket, hogy új kihívót kaptak a választási szövetséget teljesen felforgató baloldali pártoktól. Az MSZP–Együtt-DK közös jelöltjei lelkesednek, bíznak benne, hogy tudják egymást támogatni a pártjaik, és számos körzetet nyerhetőnek éreznek. A fideszesek szerint viszont visszatér a Gyurcsány-panoptikum.
Vágólapra másolva!

"Több száz telefont és e-mailt kaptam, amiben azt magyarázzák az emberek, hogy így már lesz hitük ránk szavazni, előtte viszont hiábavalónak gondolták, és nem is akartak elmenni voksolni." Így érzékeli a baloldali összefogás utáni hangulatot a Zuglóban induló szocialista Tóth Csaba, akinek a javára visszalépett Niedermüller Péter, a DK alelnöke. Úgy számolnak, hogy a XIV. kerületben eleve szoros verseny várható a bal- és a jobboldal között, és bíznak benne, hogy ez ott éppen nyerő húzás lesz.

Tóth szerint ugyan ellenjelölttel is ő futott volna neki a legnagyobb eséllyel a választásnak, de azt elismeri, a kampányban nagy segítség lesz, hogy a baloldali pártok össze tudnak dolgozni, és nem egymás mellett, vagy egymást gyengítve akcióznak majd. Tóth ellenfelét, Papcsák Ferencet még korábban, a baloldali választási összefogás bejelentésekor kerestük, hogy mit szól hozzá, de nem kívánt nyilatkozni.

Varga László, a két miskolci körzet egyikének MSZP-s jelöltje szerint is nagy esélyt kaptak. Mellette is egy DK-s alelnök, Debreczeni József indult volna, de Varga most arra számít, hogy a DK is segíti majd, a Gyurcsány-szimpatizánsok rá szavaznak, a Jobbik pedig nem tud majd változtatni az erőviszonyokon. Szerinte ugyanis a csata most arra egyszerűsödött le, hogy Orbán vagy az összefogás.

A baloldali összefogás plakátja Baján Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Sebestyén László, Varga fideszes ellenfele annyit mondott az Origónak, hogy semmi nem változott meg a baloldali összefogással, ugyanazok ellen és ugyanúgy szállnak versenybe, mint 2010-ben, és egyébként sem egyértelmű, hogy most majd összeadódnak azok a szavazatok, melyek az MSZP és a DK külön indulása miatt megoszlottak volna.

Mézes-mázas róka koma, Gyurcsány Panoptikum

Nem különösebben rázta meg az összefogás híre a kaposvári fideszes jelöltet, Gelencsér Attilát sem. A körzetében több korábbi választást MSZP-sként megnyerő, most DK-s Kolber István lesz az ellenfele a szintén többszörös korábbi győztes Lamperth Mónika támogatásával, a baloldal saját számításai szerint akár eséllyel is.

Gelencsér első gondolata az ottani szocialista jelölt visszalépésének hírére az volt, hogy "vajon miért félnek a szocik ennyire Kaposvártól? Miért nem kell nekik ez a város?". Hogy tart-e ezek után választási vereségtől a körzetben? Szerinte elég sokakat taszít még mindig Gyurcsány Ferenc. "Nem felejtették el, hogy mit művelt Magyarországgal. Márpedig egyik igazi katonáját, volt miniszterét indítják megint. Olyan ez az egész összeborulás, mintha hirtelen életre kelt volna a Gyurcsány Panoptikum. Mintha vissza akarnák forgatni az idő kerekét. Ami a majdani eredményt illeti, ha dolgozik az ember, azt értékelik, ha csak dumál, legyintenek rá, viszont ha mindenki rosszul jár, akkor ott Gyurcsány sompolyog a kertek alatt. Nem hiszem, hogy az emberek még egyszer bedőlnének mézes-mázas róka komának." A kampányában ő sem tervez változást, mint írta, a rókát akkor is felismerni, ha ravaszkodik. "Mesterházy, Bajnai vagy Gyurcsány, teljesen mindegy. Ciki ez a társaság!"

Somfai Ágnes az Együtt-PM jelöltje lesz a XXII.-XI. kerületben (itt nem indul el a DK szóvivője, Gréczy Zsolt). Somfai hétfőn tudta meg, hogy egyedüli baloldali jelölt marad, szerinte sokat fog segíteni neki, hogy "a szavazólapon mindenki látja majd a kedvenc pártja logóját", és a három kampánycsapat együttműködése nagyon hatékony lehet. Szerinte az összefogás többet hoz, mint visz, Gyurcsány Ferenc nem olyan megosztó.

A szigetszentmiklósi körzetben a fideszes Bóna Zoltán most a korábban ötszörös győztes, de a politikától évek óta visszavonult Kuncze Gáborral küzd majd meg. Bóna azt mondja, a szigetszentmiklósi történések pontosan mutatják, hogy mi is zajlik valójában a baloldalon: "Ugyanazok álltak össze, akik egyszer már tönkretették az országot és a magyar embereket. Az első Gyurcsány-koalíció már megbukott, alkalmatlan szereplői rendeződnek újra, minden bizonnyal igen veszélyes hatalmi és üzleti paktumokkal a háttérben." Bóna szerint a baloldal semmit sem változott, ő pedig mindent meg fog tenni azért, hogy megakadályozza a Gyurcsány-korszak visszatértét, mondta.

Miben bíznak?

Az ellenzéki összefogásnak a közvélemény-kutatások szerint listán nem sok esélye van a Fidesszel szemben. A számukra legkedvezőbb az Ipsos mérése, de még ott sincs összesen sem annyi támogatójuk, mint a Fidesznek (Fidesz: 28 százalék, MSZP: 16, Együtt-PM: 3, DK: 3). Viszont az új választási rendszerben a korábbinál értékesebbek az egyéni körzetek.

Egyrészt nyilván meghatározza, hogy melyik pártnak hány egyéniből bejutott képviselője lesz a parlamentben a lehetséges 106-ból, másrészt a listás helyek kiosztásánál is sokat számít. Egy 60-70 százalékkal nyerő jelölt rengeteg szavazattal járul hozzá a pártlistához is, míg egy szoros eredménnyel záruló körzetben a nyertes alig segíti saját pártjának listáját.

Visszatérnek a szocialista nagyágyúk

Érdekes csatát hozhat a szigetszentmiklósi körzet is, ahol 2006 után a DK színeiben indul el újra Kuncze Gábor. A politikus szabad demokrataként 1990 és 2006 között minden alkalommal, összesen ötször nyert ott, ám a visszavonulása után, 2010-ben a Fidesz 63 százalékot hozott, míg az MSZP a Jobbik mögött 26 százalékkal csak a harmadik lett.

Gyurcsány Ferenc és Mesterházy Attila Forrás: MTI/Kovács Tamás

Különleges helyzetben van Esztergom. A körzetet 2010-ben fideszesként nyerő volt polgármestert, Meggyes Tamást hűtlen kezeléssel gyanúsítják, és egyéb furcsa ügyei is voltak, ráadásul a parlamentben sem túl aktív, egy beadvánnyal és egy érdemi felszólalással. Eközben Tétényi Éva függetlenként irányítja sokszor épp a Fidesz ellenében a várost. Itt Bagó Lajos indul majd a baloldalon.

A baloldali pártok úgy számolnak, hogy lehet esélyük több budapesti körzetben is. A szocialisták a 2010 előtt hagyományosan baloldalibbnak számító fővárosi körzetekben négy, pártvezetésben is kipróbált politikust is indítanak, Burány Sándor Kőbányán, Kiss Péter Újpesten, Hiller István a kispesti-pesterzsébeti körzetben, Simon Gábor pedig a XVIII. kerületben indul, sorrendben György István, Hollósi Antal Gábor, Földesi Gyula és Kucsák László fideszes jelöltek ellen.

A 2010-ben egyedüli baloldali győzelmet hozó XIII. kerületben Hiszékeny Dezső indul, de információink szerint nem tartják esélytelennek jelöltjüket a VI.-VII., VIII.-IX., a III., a XV., XVII., XXI.-XXIII. kerületben sem. Az itteni jelöltek sorrendben a DK-s Vadai Ágnes, a szocialista Pál Tibor, Kiss László, Móricz Eszter, Lukóczki Károly, és az Együtt-PM-es Szabó Szabolcs. A Fidesz Rónaszékiné Keresztes Monikát, Vas Imrét, Menczer Erzsébetet, László Tamást, Dunai Mónikát és Németh Szilárdot indítja ellenük.

Nagykanizsán 2002-ben és 2006-ban is az MSZP-s Göndör István nyert, 2010-ben pedig épphogy, 50,03 százalékkal győzött csak a Fideszes Cseresnyés Péter. Most Göndör Együtt-PM-es színekben próbálkozik. Dombóváron is csak 2010-ben szakadt meg a Tolna megyében egyébként szokatlan szocialista győzelmi sorozat, és nyert 50,06 százalékkal a fideszes Patay Vilmos. Most a PM-es Tigelman Pétert próbálja ki a baloldal.

Dunaújvárosban a 2006-os 65 százalékos MSZP-győzelem után 2010-ben 55-30-ra kapott ki a szocialista párt. Most Magyar András indul Galambos Dénes ellen. Érdekes lesz a csata Baranyában is, Pécsett 2002-ben és 2006-ban mindhárom körzetet az MSZP, majd 2010-ben mindhármat a Fidesz hozta el. Egy 2002-es fideszes győzelmet leszámítva ugyanez igaz Szeged három körzetére is, ott 50–53 százalék között volt a Fidesz, ráadásul aztán ősszel a szocialista Botka Lászlót választották újra polgármesterré 52 százalékkal.

A cikk elkészítésében közreműködött Dull Szabolcs.