Már elsőben kezdhetik a nyelvtanítást

Vágólapra másolva!
Az első idegen nyelv oktatása legkésőbb az általános iskola 4. évfolyamán kezdődik, de megfelelően képzett pedagógus esetén már 1-3. osztályban is elindulhat, második idegen nyelvet pedig hetediktől tanulhatnak a diákok. 
Vágólapra másolva!

A Nemzeti alaptanterv most nyilvánosságra hozott módosításának tervezete szerint az első idegen nyelv megválasztásakor - amely az angol, német, francia, a kínai lehet - biztosítani kell, hogy azt a diákok felsőbb évfolyamokon is folyamatosan tanulhassák. A második idegen nyelv oktatása a 7. évfolyamon kezdődhet. A korábbi jogszabályban csak a német és az angol szerepelt első nyelvként.

A középiskolákban az érettségi idejére biztosítani kell az első idegen nyelv legalább B1 szintű (önálló nyelvhasználatra képes) elsajátítását. A középiskolákban második idegen nyelvként szabad választás szerint oktathatók a különböző nyelvek.

A módosítás emellett rögzíti a különböző műveltségterületek elvárásait is 1-4., 5-8. és 9-12. évfolyamokra.

A 9–12. évfolyam ítélőképességének, erkölcsi, esztétikai és történeti érzékének fejlesztése érdekében például a tanulókkal fel kell dolgozni az „Alkotók vállalhatatlan politikai és morális szerepvállalását”, illetve megismertetik velük „a XX. századi totális diktatúrák jellemzőit, és az általuk elkövetett bűntetteket.

A tervezet kötelezi az iskolákat, hogy 2014. március 31-éig vizsgálják felül pedagógiai programjukat. Az intézmények a 2014/2015-ös tanévben a felülvizsgált pedagógiai programjuk szerint kezdik meg a nevelő-oktató munkát.