Egy lakás árát elvitte a Lehel úti robbantás

Vágólapra másolva!
Húsz lakás megrongálódott, az épület tartószerkezete pedig meghajolt a Lehel úti robbantásban. A biztosító szerint 25 millió forint a kár. A rendőrök elővették és kikérdezik egy régebbi robbantásos bankrablás gyanúsítottjait.
Vágólapra másolva!

Az előzetes felmérés szerint a hétfő hajnali budapesti, Lehel utcai robbantás során az épület szerkezetében körülbelül 25 millió forint kár keletkezett, a lakásokban a felmért kár összege összesen 1,5 millió forint – közölte az épület biztosítója, az Aegon Magyarország. A biztosítót az épület tartószerkezetében keletkezett károk terhelik.

A lakásokban keletkezett károk felmérése már a robbantás napján megkezdődött, és szerda délutánra nagyrészt be is fejeződött. Mintegy 20 lakásban keletkezett kisebb-nagyobb kár, főként a vakolat sérült meg, és a teraszokon több helyen megrepedt a burkolat.

A társasházi épületben a legnagyobb kár a teremgarázsban, a bankfiók mögött keletkezett. A garázsban egy vízszintes tartógerenda, aminek fontos statikai szerepe van, meghajolt és berepedezett. Az elsődleges feladat a gerenda megerősítése volt: a szakemberek aládúcolták, és megkezdődtek a helyreállításhoz szükséges statikai vizsgálatok.

Az épület homlokzatán a mészkőburkolat a harmadik szintig sérült, megrepedezett, ennek helyreállításához állványozás is szükséges. A robbanás következtében kitört üvegek pótlását azonnal megkezdték, ez csütörtökre teljesen be is fejeződik.

A Bors információi szerint a rendőrök vizsgálják annak a rablóbandának a tagjait, akik 2008-ban egy békésszentandrási ATM-et robbantottak fel. A három férfi beismerő vallomást tett, de több társukról végig hallgattak az eljárás során. A rablók akkor, hasonlóan a Lehel utcai detonációhoz, házilagos készítésű pokolgéppel robbantottak. Kovács Lajos, a Nemzeti Nyomozó Iroda egykori osztályvezetője a Borsnak azt mondta, minden ilyen eljárásnál, mint akár a Lehel utcai robbantás, a kriminalisztika alapszabálya, hogy a régi hasonló ügyeket újra elő kell venni.

A Népszabadság szerdán arról írt, hogy információik szerint a rendőrség már tudja, milyen robbanóanyagot használhatott a tettes a bankrobbantáshoz. Egyes rendőrségi forrásokra hivatkozva az újság azt írta, hogy "nem klasszikus értelemben vett távirányítású" pokolgép lépett működésbe.
Kovács Viktória, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője a lapnak elmondta, hogy a helyszínelők több mint száz, a tettes azonosítása és a bizonyítási eljárás sikere szempontjából releváns anyagmaradványt rögzítettek és küldtek tovább a szakértőknek.