Bajnai: Vége a primadonnák versenyének

Bajnai Gordon
Vágólapra másolva!
Felvetődött, hogy Bajnai Gordon ne szerepeljen az ellenzék közös listáján, ha Gyurcsány Ferenc helyet kap rajta, de az Együtt-PM végül úgy döntött: okos enged. Az Együtt-PM vezetője azt veszélyesnek tartaná, ha a választások előtt tovább módosulna az ellenzéki pártok közötti megállapodás. Mostantól mindenkinek tudomásul kell vennie, hogy Mesterházy Attila a miniszterelnök-jelölt, övé a legnagyobb felelősség és a legnagyobb lehetőség is – mondta a volt miniszterelnök.
Vágólapra másolva!

Bajnai Gordon arra számít, hogy az Együtt-PM erős és megkerülhetetlen frakciószövetséget alkot majd a következő Országgyűlésben. A volt miniszterelnök az MTI-nek adott interjúban elmondta: az ellenzéki egyeztetésen egyedül maradtak azzal a véleményükkel, hogy Gyurcsány Ferenc ne kapjon helyet a közös listán, és emiatt valóban felvetődött, hogy ő ne szerepeljen rajta. A DK viszont ragaszkodott elnöke szerepeltetéséhez, a szocialisták pedig úgy döntöttek, számukra elfogadható, hogy Gyurcsány Ferenc a harmadik legyen a listán. "Ám miután világossá vált, hogy közös lista csak úgy jöhet létre, ha elfogadjuk a DK és az MSZP álláspontját, azt mondtuk: okos enged" – fogalmazott Bajnai, és hozzátette: "Elvi vitáink a DK-val nem zárultak le, de a győzelem esélyét rontó lépést nem engedhettünk meg".

Arról is beszélt, hogy a megállapodás miatt rövid távon csökkenhet az Együtt-PM népszerűsége, hiszen az egyezség óhatatlanul önálló arcélük egy részének átmeneti feladásával jár. Szerinte azonban ez is része annak az áldozatnak, amit a kormányváltásért meg kell hozniuk. "Nem az a fontos, hogy mi akarsz lenni, hanem hogy mit akarsz tenni" – válaszolta arra, csalódás-e, hogy le kellett mondania miniszterelnök-jelölti ambíciójáról.

Bajnai Gordon az Origónak adott interjúja alatt, 2013 novemberében Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Bajnai Gordon elmondta: azért kezdeményezte a múlt héten az ellenzéki összefogás kibővítését, mert bár a társadalom többsége kormányváltást akar, a baloldali ellenzéki pártoknak jelenleg nincs meg a többségük ehhez. Ezt azzal magyarázta, hogy az ellenzéki oldalon tapasztalható kakaskodás miatt mostanáig hiányzott a győzelembe vetett hit. Az Együtt-PM szövetség vezetője szerint a szocialistákkal augusztusban kötött megállapodásuk sikeréhez az kellett volna, hogy a Demokratikus Koalícióval is megegyezzenek akkor. A DK azonban visszautasította az ajánlatot, és a szövetséget kívülről támadta, ami tovább csökkentette a győzelembe vetett hitet – magyarázta Bajnai Gordon.

Bajnai Gordon szólt arról is, a szocialistákkal kötött megállapodásukban benne volt az elvi lehetőség, hogy ő legyen a kormányfő, ezért válaszolta még tavaly novemberben is az Origo kérdésére, hogy egy évvel később miniszterelnök lesz. "Hinni kell abban, amit az ember csinál. Továbbra is úgy gondolom: az országnak a 2009–2010-es kormányzáshoz hasonló kormányzati teljesítményre van szüksége. De a legfontosabb cél, a kormányváltás érdekében áldozatot hoztam" – mondta, megjegyezve: természetes, hogy ha pártok közös listán indulnak a választáson, a legnagyobb támogatottságú szervezet nevezi meg a miniszterelnök-jelöltet.

Mostantól mindenkinek tudomásul kell vennie, hogy Mesterházy Attila a miniszterelnök-jelölt, övé a legnagyobb felelősség és a legnagyobb lehetőség is, "nincs többé helye a primadonnák versenyének" – hangsúlyozta. Arra a kérdésre, elképzelhető-e, hogy a választások előtt tovább módosul az ellenzéki pártok közötti megállapodás, nemmel válaszolt, és hozzátette: ezt kifejezetten veszélyesnek is tartaná.

Bajnai Gordon nem akart beszélni arról, milyen szerep várhat rá ellenzéki győzelem, illetve vereség esetén. Azt mondta: egyelőre nem foglalkozik mással, mint hogy nyerjenek, és április közepén koalíciós tárgyalásokat folytathassanak partnereikkel.

Bajnai Gordon azt mondta: tévesek azok a számítások, amelyek megkérdőjelezik, hogy lesz önálló frakciójuk a következő parlamentben. Szerinte az Együtt-PM erős és megkerülhetetlen frakciószövetséget alkot majd. Úgy számolnak, hogy ha az ellenzék "kihozza magából, ami benne van", kilenc listás helyet is nyerhetnek, és a 22 egyéni jelöltjükből is számosan győznek majd. (Ez azt jelenti, hogy az Együtt-PM szerint a közös lista 55. helye is mandátumot érhet.) Az őket illető további listás helyek elosztásáról még nem döntöttek, ez a következő napokban várható, így még nem tudni, hogy rajta és Szabó Tímeán kívül ki kap befutó helyet.