Vágólapra másolva!
Az egyedi ételosztások elbírálását addig felfüggeszti a főváros. A kerületi önkormányzatok viszont dönthetnek a hozzájuk tartozó közterületek használatának engedélyezéséről, így az utcai ételosztásról is.
Vágólapra másolva!

Egyelőre nem bírálja el az egyedi, közterületen történő ételosztási kérelmeket a főváros, mert egységes koncepciót készít az engedélyezésről.

A Főpolgármesteri Hivatal közleménye szerint viszont Budapest közterületeinek csak egy részét kezeli a Fővárosi Önkormányzat. A kerületi önkormányzatokhoz tartozó területeken az érintett önkormányzatok saját hatáskörben dönthetnek a hozzájuk tartozó közterületek használatának engedélyezéséről, így például az utcai ételosztásról is, mint ahogyan arra jelenleg is számos példa akad. A karitatív szervezetek pedig a közterületi ételosztás mellett saját területükön, intézményeikben is oszthatnak élelmet a rászorulóknak.

Mint írják, szó sincs arról, hogy a Fővárosi Önkormányzat adminisztratív eszközökkel akadályozná a rászorulók segítését, nemes és támogatandó gesztusnak tartják az olyan karitatív akciókat, mint az ételosztások, több ilyen kezdeményezést támogatnak is. Ugyanakkor fontosnak tartják, hogy a frekventált fővárosi közterületeken rendezett állapotok legyenek, és megjegyezték, hogy az érintett fővárosi közterület rendeltetésszerű használatának biztosításával kapcsolatban számos lakossági panasz érkezett a fővároshoz.

A Fővárosi Önkormányzat támogatásával jelenleg kilenc helyszínen működik a hajléktalanok étkeztetését biztosító konyha. Három helyszínen utcai, közterületi étkeztetés működik. A főváros által fenntartott nappali melegedőkben – ahol összesen 3600 férőhely áll rendelkezésre – reggelit is kapnak a rászorulók – hangsúlyozta a Főpolgármesteri Hivatal közleménye.

A Fővárosi Önkormányzat a közterületi ételosztások és egyéb jótékonysági események engedélyezéséhez kapcsolódó koncepciót – többek között a Menhely Alapítvány, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei bevonásával – készíti el.

Szerdán az Index írt arról, hogy hiába kérte, nem kapta meg az engedélyt az ételosztásra Budapesten jó néhány civil szervezet, ezért – hacsak a kérelmezők nem vállalják az illegalitás kockázatait – számos helyszínen, számos időpontban hiúsul meg a rászorulók megvendégelése.