Klicsko találkozott az ukrán elnökkel

Vágólapra másolva!
A vasárnap este összetűzésekbe torkolló tüntetések után az ellenzéki vezetők közül csak Klicskót fogadta az elnök, de megígérte, hogy három ellenzéki párttal kezd egyeztetéseket a helyzet megoldásáról.
Vágólapra másolva!

Viktor Janukovics ukrán elnök vasárnap este fogadta Vitalij Klicsko ellenzéki vezetőt, és megígérte neki, hogy bizottságot hoz létre a válsághelyzet megoldásának érdekében.

Klicsko előzőleg videoüzenetben kérte az elnököt, hogy ne hagyja a kijevi helyzet további elmérgesedését. Ezt követően több parlamenti képviselő társaságában az államfő főváros környéki rezidenciájára indult, hogy személyesen beszéljen vele.

Klicsko elmondta, hogy társaival fél óráig várakozott az elnök mezsihirjai rezidenciájának bejáratánál, és végül csak őt engedték be. A beszélgetés során megismételte a kijevi Függetlenség téren az európai integrációért és hatalomváltásért tüntetők követeléseit, és hangsúlyozta, hogy haladéktalanul rendezni kell a politikai válságot. Janukovics válaszában megígérte, hogy az elnöki hivatal, a kormány és az ellenzék képviselőinek részvételével bizottságot alakítanak, hogy megoldást találjanak a helyzetre.

Arszenyij Jacenyuk, az ellenzéki Haza (Batykivscsina) párt frakcióvezetője korábban bejelentette, hogy telefonált neki az államfő, és jelezte, kész tárgyalásokat kezdeni. A tárgyalásokkal Andrij Kljujevet, az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkárát bízta meg Janukovics. Jacenyuk tájékoztatása szerint a három parlamenti ellenzéki erő - az Ütés (UDAR) párt, a Haza és a Szabadság (Szvoboda) párt - konzultációkat tart.

Kijevben a vasárnapi nagygyűlésen médiabecslések szerint legalább százezren, más források szerint mintegy félmillióan vettek részt. A tüntetés békés volt, utána viszont radikális tüntetők egy néhány ezres csoportja összecsapott a kormánynegyedet lezárva tartó rohamrendőrökkel a Dinamo stadionnál. A feldühödött tüntetők a rendfenntartó erők több autóbuszát és teherautóját felgyújtották. A tüntetők és a rendőrök összecsapásában majdnem száz ember sebesült meg: hetven rendőr és huszonnégy tüntető. A belügyminisztérium közlése szerint négy embert őrizetbe vettek.

Az Egyesült Államok ukrajnai nagykövetsége közleményben szólított fel az erőszak leállítására, és párbeszédet szorgalmazott a kormány és az ellenzék között. Önuralomra intett William Hague brit külügyminiszter is, aki a Twitteren vasárnap közzétett üzenetében arra figyelmeztetett, hogy az erőszak nem old meg semmit.