Bohóc tanár úr leckét ad Gyurcsányéknak a CÖF plakátján

CÖF, bohóc, gyurcsány, bajnai, mesterházy, választás 2014
CÖF plakát a Nagykörút és a Dohány utca sarkán, melyet 2014. január 20-án feszítettek ki
Vágólapra másolva!
A Civil Összefogás Fórum elmagyarázta, miért került egy bohóc Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon közé a plakátjaikon, de azt nem akarják elárulni, hogy mennyit költenek a kampányra.
Vágólapra másolva!

"Nem érdemelnek több esélyt" – ez a felirat olvasható a Civil Összefogás Fórum napokban utcára került plakátjain, amelyen Mesterházy Attila, Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc bűnözőként beállítva szerepel. A hirdetésen a baloldali pártvezetők mellett ott áll Hagyó Miklós, Gyurcsányt pedig egy bohóc karolja át.

Csizmadia László, a plakátokat készítő Civil Összefogás Fórum (CÖF) alapítója hétfőn még nem akarta megmagyarázni az Origónak, hogy kit vagy mit jelképez a bohóc a plakáton, de kedden sajtótájékoztatón mondta el, hogy mit üzennek vele.

“A plakátunkon lévő bohóc tanár úr mosolyogva üdvözli álruhás társait, akik nap mint nap tőle vesznek leckét, és elmondhatjuk, hogy nagyon jó tanulók: bohóckodásból már kitűnőre vizsgáztak, ők 2010-ben a választópolgárok által kifüstölt paraziták, élükön a főbohóccal, Gyurcsány Ferenccel” – mondta, megjegyezve, hogy szerintük ennek a társaságnak legfeljebb egy csinn-bumm cirkuszban lenne helye, de még oda sem kell ennyi bohóc.

CÖF-plakát a Nagykörút és a Dohány utca sarkán Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A CÖF állítása szerint a kampányt – amit ők civil ismeretterjesztésnek neveztek a sajtótájékoztatón – magánszemélyek adományaiból finanszírozzák. A CÖF honlapján jelenleg is olvasható egy felhívás, amelyben további támogatásokat kérnek azért, hogy folytathassák a "Gyurcsány-rezsim visszatérése ellen szervezett" kampányt. Csizmadia szerint már eddig is “soha nem látott mértékű” adományok érkeztek a számlájukra, a kampány magánszemélyek “kisebb, és most már nagyobb összegű” támogatásaiból jött össze. Hiába kérdeztük, hogy ez mekkora összeg, és mennyibe kerül a kampány, csak annyit válaszolt, hogy üzleti titkot nem fog elárulni, és majd a törvényes időben – jövő év elején – benyújtják a bíróságnak az elszámolásukat.

A CÖF már 2012-ben is szervezett egy plakátkampányt, amin Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon képével üzenték, hogy “együtt tették tönkre az országot”. A CÖF akkor is azt állította, hogy az országos plakátkampányt adományokból szervezték. A CÖF mögött álló Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány a bírósághoz leadott, 2012-es beszámolója szerint magánszemélyektől 4,97 millió forint adományt kapott, jogi személyektől (tehát például cégektől) 1,1 millió forintot, alapítványoktól, közhasznú szervezetektől pedig 40 millió forintot kaptak. A beszámoló szerint a bevételeikből 21,5 millió forintot ismeretterjesztő anyagokra, szórólapokra költöttek el, 2,6 milliót internetes ismeretterjesztésre, 2,2 milliót konferenciákra, és több mint 21 milliót civil kapcsolatok építésére.