A MOB-ot nem zavarja a fideszes Magyar Csapat

A Magyar csapat logója, rezsiharc
Vágólapra másolva!
A "magyar csapat" név tavaly óta ugyan a Magyar Olimpiai Bizottság védjegye, a Fidesz mégis ezt a nevet használja legújabb, rezsicsökkentést népszerűsítő kampányában. Egy ellenzéki politikus ezt kifogásolja, de a MOB-ot nem zavarja a névazonosság. A bizottság szerint ők csak a magyar csapat logót védették le, amelynek magyar olimpiai csapat a valódi jelentése.
Vágólapra másolva!

"A rezsicsökkentés eredményeinek védelmére létrehozzuk a Magyar Csapatot" - ezzel keresett meg az elmúlt hetekben a Fidesz több százezer embert levélben. Az Orbán Viktor és a helyi fideszes jelölt aláírásával ellátott levelek szerint a "rezsicsökkentő tanácskozásokon" lehet csatlakozni ehhez a csapathoz, és Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs vezetője a hétvégén bejelentette, hogy már 27 ezren be is léptek a Magyar Csapatba.

A magyar csapat nevet azonban nem a Fidesz használta először, a Magyar Olimpai Bizottság a tavalyi londoni olimpia előtt folyamatosan használta az olimpikonokra. A MOB ráadásul le is védette a nevet a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál. A hivatal az elektronikus adatbázisa szerint 2012. június 19-én vette oltalom alá a Magyar Csapat védjegyet.

Tavaly óta ez már a MOB védjegye Forrás: Mob.hu

Hanzély Ákos, a Párbeszéd Magyarországért (PM) fővárosi képviselője, a MOB egykori tagja szerint a kifejezést engedély nélkül használja a Fidesz. Hanzély azt mondta az Origónak, hogy a Fidesznek szerinte előzőleg meg kellett volna keresnie a védjegy tulajdonosát, a MOB-ot, hogy használhassa a Magyar Csapat kifejezést, "a MOB-nak pedig el kellett volna utasítania, hogy egy párt átvehesse az olimpiai mozgalomhoz kötődő kifejezést".

A MOB marketing- és kommunikációs igazgatója, Siklós Erik azt mondta az Origónak, hogy a Fidesz nem kereste meg őket, hogy használhatja-e a magyar csapat kifejezést, de erre szerinte nem is volt szüksége. Siklós szerint ugyanis hiába szerepel a védjegyük a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának adatbázisában "magyar csapatként", nem egyszerűen a magyar csapat elnevezés áll védjegyoltalom alatt, hanem a "magyar csapat logója, amelyben szerepel az olimpiai ötkarika".

"A logó értelme valójában nem csupán magyar csapat, hanem az ötkarika megjelenése miatt Magyar Olimpiai Csapat" - magyarázta Siklós. Így aztán a MOB, amelynek elnöke, Borkai Zsolt a Fidesz parlamenti képviselője is, nem kezdeményez eljárást a Fidesz ellen, hogy ne használhassa a kifejezést. Siklós szerint ennek nem is lenne jogi alapja.

Kerestük a Fideszt is, hogy a pártnak ki javasolta a magyar csapat kifejezést, de kedd délelőtti kérdéseinkre egyelőre nem érkezett válasz.

Volt már egyszer Magyar Csapat

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának adatbázisából kiderül az is, hogy a Fidesznek korábban is tetszett a magyar csapat kifejezés. 2001-ben ugyanis a Magyar Sportmarketing Kft. szerette volna védjegyoltalom alá venni a kifejezést és egy magyar csapat feliratú logót, de a hivatal akkor elutasította a kéréseket. A Magyar Sportmarketing Kft. az akkor Deutsch Tamás által vezetett Ifjúsági és Sportminisztérium 100 százalékos tulajdonában álló cég volt, és 2001-ben el is indított egy úgynevezett Magyar Csapat-programot.

A program lényege az volt, hogy a cég a legsikeresebb olimpiai sportágak fiatal versenyzőit népszerűsítette, cserébe a versenyeken a program főtámogatóinak hirdetései jelentek meg. A Magyar Csapat-program bő két évet élt, 2003-ban a Gyurcsány Ferenc által vezetett Gyermek- Ifjúsági és Sportminisztérium megszüntette, mert szerintük "a program nem volt stratégiailag kidolgozva".