85 millióba került a Cseh Tamás Archívum

Vágólapra másolva!
Megnyitott a Magyar Nemzeti Levéltár Úri utcai épületében, az egykori Majláth-palotában a Cseh Tamás Archívum. A gyűjteményt az Emberi Erőforrások Minisztériuma 85 millió forinttal támogatta.
Vágólapra másolva!

Az archívum feladata Cseh Tamás személyes gyűjteményének és szellemi hagyatékának megőrzése, feldolgozása és közzététele.

Halász János kultúráért felelős államtitkár az archívum szerdai megnyitóján azt mondta: Cseh Tamás és Bereményi Géza tudta, hogy amiről nem lehet beszélni, arról énekelni kell. Így került szóba az 1945-ös Széna tér, az 1974-es "átkozott év", vagy 1980-ban az a kérdés, hogy "száz év múlva ki tud majd itt magyarul."

A Kossuth-díjas énekes, zeneszerző 2009. augusztus 7-én hunyt el Budapesten. 1970 óta írt dalokat szövegíró alkotótársával, Bereményi Gézával. 2013 szeptemberében szobrot állítottak az emlékére a Gellért téren.

"Cseh Tamás a legjobb katonánk, a legjobb harcosunk volt" – mondta róla a temetése után Orbán Viktor. Cseh Tamás Orbán Viktor hívének mondta magát, fideszes nagygyűléseken készült csoportképeken szívesen szerepelt. Cseh Tamás egy Heti Válasznak adott interjúban nem fideszesnek, hanem orbánistának nevezte magát.

Kövessen minket a Facebookon is!