Nyolcvanezer kiskamaszt oltanának be méhnyakrák ellen

Vágólapra másolva!
2014-ben költségvetési forrásból finanszírozzák a kiskamasz lányok méhnyakrák elleni oltását, amely kötelező nem lesz ugyan, de az orvosoknak kötelezően kell majd ajánlaniuk. Elsőként 80 ezer oltásra írtak ki közbeszerzést.
Vágólapra másolva!

Nyolcvanezer 12–13 éves lány teljes immunizálására elegendő adag méhnyakrák elleni vakcina beszerzésére írt ki közbeszerzést az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) – írta a Világgazdaság.

Az egészségügyi államtitkárság tavalyi közlése szerint az idén mintegy egymilliárd forintot szánnak az oltóanyag beszerzésére.

A piacon jelenleg kétféle oltóanyag kapható, ezekből kettő, illetve három oltás beadása szükséges, ezért a tender is 160, illetve 240 ezer adag védőoltás beszerzéséről szól. A patikai forgalomban mindkét készítmény 30 ezer forint körüli adagonkénti áron szerezhető be. Ennél azonban várhatóan lényegesen olcsóbban jut majd hozzá az állam a vakcinához a nagy mennyiség miatt, valamint, mert a tenderkiírás szerint is az elbírálás fő szempontja az ár.

Beneda Attila egészségügyi kabinetfőnök a múlt év végén jelentette be, hogy a 12–13 éves lányok számára 2014-től költségvetési forrásból biztosítja az állam az úgynevezett HPV-vakcinát. Azért ez a kedvezményezett korosztály, mert az oltás akkor a leginkább hatékony, ha a védettség még a szexuális élet megkezdése előtt kialakul. A vakcina nem lesz kötelező, csupán "kötelezően felajánlandó".

A kormányok Európa 19 országában biztosítanak részleges vagy teljes finanszírozást a HPV-oltáshoz az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) 2012-es ajánlása alapján.