Magyarország szeretne bekerülni a Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökségbe

Vágólapra másolva!
A klímapolitikáért felelős helyettes államtitkár eszmét cserélt a megújulókkal kapcsolatos tapasztalatokról az abu-dzabi Fenntarthatósági Héten. Tárgyalásokat is folytatott, melyek eredménye, hogy tíz magyar diák ingyen tanulhat majd az Emírségekben. 
Vágólapra másolva!

Tíz nappal az után, hogy Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin megkötötte a Lázár János által az elmúlt negyven év legjobb üzletének nevezett paktumot, amivel legalább 50 évre leköteleztük magunkat az atomenergia oldalán, további lehetséges energiaforrások után érdeklődik a kormány. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) közleménye szerint felvételünket kértük a Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség (IRENA) tagságába.

Eközben Hizó Ferenc klímapolitikáért felelős helyettes államtitkár megbeszélést folytatott Abdullah bin Zajed An-Nahjan sejkkel, az Egyesült Arab Emírségek külügyminiszterével és Szani Az-Zejudi nagykövettel, az EAE külügyminisztériuma energiáért és klímaváltozásért felelős igazgatójával. Az egyeztetésen a két ország képviselői kölcsönösen biztosították egymást a technológiai és tudástranszfer, valamint a zöldgazdasági beruházások területén való együttműködésről.

Hizó tájékoztatta Szultan Ahmed Al-Dzsaber államminisztert Magyarország IRENA-hoz való csatlakozási szándékáról. Az államminiszter üdvözölte Magyarország csatlakozási szándékát és felajánlotta, hogy tíz kiemelkedően tehetséges magyar diák teljes körű ösztöndíjasként vehessen részt mesterképzésen a Masdar Institute of Science and Technologynál.

Az IRENA közgyűléséhez előadásokkal, kiállításokkal, panelbeszélgetésekkel kapcsolódott a Közel-Kelet legnagyobb fenntartható fejlődési témájú programja, az Abu Dhabi-i Fenntarthatósági Hét. Az eseménysor keretében a helyettes államtitkár miniszteri kerekasztal-megbeszélésen vett részt, egyeztetett a megújuló energia beruházások és a nemzetközi geotermikus fejlesztések tapasztalatairól.

A paksi bővítésről szóló cikkeinket itt olvashatja el.

Kövessen minket a Facebookon is.