Enyhül a hóhelyzet

Vágólapra másolva!
A viharos szelet leszámítva nem okozott fennakadást szombaton a havazás. 
Vágólapra másolva!

Több megyében visszavonta az erős hófúvás miatt kiadott figyelmeztetéseket az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat délután, de nyolc megye egyes járásaiban a következő órákban is hótorlaszokat emelhet a szél. Elsőfokú figyelmeztetés van még Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Veszprém megyében.

Az állapotok javulását mutatja az is, hogy ismét fizetős az M6-os és az M7-es autópálya, ami péntek délutántól ingyen használhattak az autósok.

A képek tanúsága szerint Debrecen környékén volt a legnagyobb hazazás, az autópályát is teljesen befedte a hó, balesetről nem érkezett hír.

Szabolcsban mínusz tíz fok van, de ez még hidegebbnek tűnhet a 20-50 kilométeres jeges szél miatt, ami az utakra szót sót is elfújja.

Több helyen tíz-húsz centi hó maradt reggelre, valószínűleg Somogynak jutott ki a legtöbb, harminc centivel. A közútkezelő reggeli tájékoztatása szerint nincs elzárt település az országban. A MÁV szerint nem késnek a vonatok.

Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgató szombaton Pécsett sikeresnek nevezte a tájékoztatást, valamint az állami szervezetek és önkéntesek eddigi munkáját. Mint mondta, a katasztrófavédelem okostelefonokra készült VÉSZ elnevezésű alkalmazását egy nap alatt 11 ezren töltötték le, a közútkezelő ezer emberrel és 800 munkagéppel dolgozott az utak járhatóságának biztosításán, ehhez 8 ezer tonna sót használt fel.

A hivatásos katasztrófavédelem mintegy 1900 szakemberrel, 687 járművel állt készenlétben, ebből mintegy félezer ember 198 technika eszközzel 234 beavatkozáson vett részt. Az érintett megyékben mintegy 3 ezer rendőr teljesített szolgálatot, a feladatellátást rajtuk kívül az önkéntes mentőszervezetek és karitatív szervezetek 200-200 tagja is segítette, a mentésekhez 100 polgári munkagépet vettek igénybe.

A katasztrófavédelmi főigazgató beszámolt arról, hogy egy ideig három Somogy megyei település, Csököly, Gige és Kiskorpád volt megközelíthetetlen közúton, de az utakat péntek estére sikerült megtisztítani. A MÁV vonalain Somogyban és Zalában fakidőlések, továbbá elektromos vezetékek szakadása miatt előfordultak forgalmi zavarok, de senki sem maradt hosszabb ideig a veszteglő szerelvényeken. Egy vízvezetékre dőlt fa miatt Harkányban és Márfán rövid időre szünetelt a vízszolgáltatás, Pécsváradon pedig a tűzoltóknak egy szívbeteg embernek segítettek eljutni a tőle egy kilométerre várakozó mentőautóhoz.

Kövessen minket a Facebookon is.