Jó hírnév megsértése miatt 1,5 milliós kártérítést kap a romagyilkos

Vágólapra másolva!
A tényleges életfogytiglanra ítélt Kiss Árpád és két társa együtt hat embert, köztük egy gyereket öltek meg. Az ítélet előtt azonban nem lett volna szabad brutális gyilkosnak nevezni. 
Vágólapra másolva!

Másfél millió forintos kártérítést kapott első fokon jó hírnevének és becsületének megsértése miatt K. Árpád – olvasható a Fővárosi Törvényszék honlapján. A romagyilkosságok ügyében megvádolt, nem jogerősen tényleges életfogytiglanra ítélt Kiss Árpád a Ringier Kiadó Kft. ellen indított személyiségi jogi pert, amelyben decemberben hirdetett elsőfokú ítéletet a törvényszék.

A polgári perben meghozott döntés szerint a Blikk megsértette a felperes jó hírnevét és becsületét 2012. január 2-ai számában közölt Nyafi retteg a halálbrigádtól című cikkének azon tényállításaival, amelyek szerint a felperes "brutális sorozatgyilkos", valamint a "számlájára tucatnyi romák elleni támadás írható, amelyekben hat ártatlan ember, közöttük egy kisgyermek vesztette életét".

Az ítélet indoklása szerint a sérelmezett cikk megjelenésének időpontjában a felperes büntetőjogi felelősségét bíróság nem állapította meg, ennek ellenére a cikkben azt tényként kezelték.

A törvényszék emiatt kötelezte a polgári perben az alperes kiadóvállalatot, hogy az ítélet jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül a sérelmezett cikkel azonos helyen és formában tegye közzé az ítélet jogsértést megállapító rendelkezését, és fizessen meg a felperesnek másfél millió forintot kamatostul.

A romagyilkosságok büntetőperében tavaly augusztusban kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítéletében a Budapest Környéki Törvényszék tényleges életfogytiglanra ítélte Kiss Árpád elsőrendű vádlottat és két társát.