Lehet azt mondani a Jobbikra, hogy neonáci

Vágólapra másolva!
A bíróság először a Jobbiknak adott igazat, majd a pártot neonácinak nevező történésznek. Igaz, szerintük Karsai is mulasztott az ügy során.
Vágólapra másolva!

Karsai László történésznek adott igazat jogerős ítéletében a Fővárosi Ítélőtábla. A döntés értelmében a véleménynyilvánítás megkérdőjelezhetetlen alkotmányos alapjog, a történész pedig ezt gyakorolta, amikor 2011-ben az ATV-ben, egy Horthy-kultusz újjáéledéséről szóló műsorban neonáci pártnak nevezte a Jobbikot.

Karsai a műsorban azzal érvelt, hogy a párt szimpatizál a nemzeti tragédiához, magyar állampolgárok százezreinek elpusztításához vezető Horthy-korszakkal, és vezetője pozitív történelmi átértelmezését szorgalmazza – idézte az Index.

2013-ban az ítélőtábla a Jobbiknak adott igazat, elfogadva érvelésüket, amely szerint a Jobbik neonácizása indokolatlanul sértő, és tényekkel nem alátámasztható. Karsaiék fellebbeztek, ügyvédje szerint azért, mert nem is az a kérdés, hogy a Jobbik neonáci, vagy sem, hanem, hogy védencének joga volt-e a véleményét közölni.

A másodfokú ítélet kihirdetésekor a bírónő azzal érvelt, hogy a bíróság első fokon hibát követett el, mert nem fektetett arra súlyt, hogy Karsai eleget tett-e a bizonyítási kötelezettségének. Ugyanakkor jelen esetben az volt a perdöntő, hogy a véleménynyilvánítás joga állt szemben a személyiségi jog védelemével, és ilyenkor az alkotmányos alapjog élvez elsőséget.