Nagy a szmog Budapesten

Vágólapra másolva!
A szállópor koncentrációja öt állomáson is meghaladta a riasztási értéket. Ha nem csökken, korlátozások jöhetnek.
Vágólapra másolva!

A kisméretű szállópor szintje hétfőn mind a 11 budapesti mérőponton meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket, öt állomáson pedig a riasztásit is – közölte a Főpolgármesteri Hivatal. Ez azt jelenti, hogy a szmog rövid idejű belélgzése is veszélyt jelent a lakosság egyes különösen érzékeny csoportjaira (gyermekek, időskorúak, krónikus betegek).

A Főpolgármesteri Hivatal szerint ezért lehetséges, hogy holnap, a hajnali órákban Budapesten el kell rendelni a szmogriadó riasztási fokozatát. Ebben az esetben a rákövetkező nap, azaz csütörtökön, reggel hat órától életbe léphetnek a forgalomkorlátozással járó intézkedések. Ez csak akkor nem lép életbe, ha a keddi, a szerdai vagy a csütörtök hajnali eredmények alapján nem rendelik el a riasztási fokozatot. A kedden 14 óráig számított átlageredmények alapján amúgy a tegnapi állapot már kissé javult.

A forgalomkorlátozó intézkedés alatt azt kell érteni, hogy a rendszámtáblán fekete és piros színű hatszögletű környezetvédelmi plakettel ellátott gépjárművek a szmogriadó riasztási fokozatának ideje alatt a fővárosban nem közlekedhetnek. Ennek a tilalomnak a megsértése szabálysértésnek minősül, és százötvenezer forintig terjedő bírsággal büntethetik.

Kövessen minket a Facebookon is!