Kamuhitelekkel csaltak el 3000 embertől 700 milliót

Vágólapra másolva!
Budapesten és hat megyeszékhelyen működtetett irodát a szervezet, amelynek üzletkötői akár kétmilliós tiszteletdíjat is felvettek egy olyan hitelért, amit sohasem folyósítottak.
Vágólapra másolva!

A XIV. és XVI. Kerületi Ügyészség jelentős kárt okozó üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt összesen 19 személlyel szemben vádiratot nyújtott be a Pesti Központi Kerületi Bírósághoz - írja a Fővárosi Főügyészség.

A vádlottak 2009 szeptembere és 2012 decembere között fogyasztói csoportok szervezése címén törlesztő hitelt ígérve azt a látszatot keltették, hogy ügyfeleik kedvező feltételekkel, rövid időn belül jutnak kölcsönhöz.

3325 embert vertek át, 700 millió forint kárt okozva.

A vádlottak Budapesten, Nagykanizsán, Pécsett, Kaposváron, Szegeden, Szolnokon, és Székesfehérváron is működtettek irodát, tevékenységüket pedig budapesti, országos, illetve vidéki újságokban is hirdették. A hirdetések megtévesztőek voltak, szövegük azt sugallta az ügyfeleknek, hogy azonnal készpénzt folyósítanak még a nehéz anyagi helyzetben lévők számára is.

A cégeknél megjelent sértetteknek félrevezető tájékoztatást adtak, azzal hitegették őket, hogy a szerződéskötést követő 30 napon, de legkésőbb 2-3 hónapon belül hitelt folyósítanak a részükre.

A kölcsön folyosítása nem történt meg, viszont az üzletközők a megbeszélt hitel mértékétől függően ötvenezer és kétmillió forint közötti megbízási díjat kértek. A vádlottak a sértettek által befizetett összeg csaknem egészét - fiktív számlák igénybevételével - a gazdasági társaság számláiról felvették, majd szétosztották egymás között.

A fenti megtévesztő magatartással a vádlottak 3325 sértettnek összesen több, mint 700 millió forint kárt okoztak. Két évtől nyolc évig tartó szabadságvesztéssel sújthatják őket.