Rogán Antal kiskutyája mutatja az utat

rezsifórum, Dunakeszi-Hajdúszoboszló, Rogán Antal, Szijjártó Péter, rezsi, fórum, rezsicsökkentés, választási kampány
Vágólapra másolva!
Teljes erőbedobással vívják a rezsiharcot a kormánypárti képviselők, csütörtökön délután Rogán Antal fideszes frakcióvezető és Szijjártó Péter is tolongó közönség előtt kelt birokra az ország állítólagos ellenségeivel. Megnéztük mindkettőjüket, és egészen váratlan dolgokat tudtunk meg. Kiderült, hogy mi köze van Rogán Antal kutyájának a választásokhoz, hogy mit csinál Gyurcsány Ferenc a bokorban, és miért nem lehetett Szijjártó Péter kisfia Szijjártó Péter.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter olyan rezsifórumot tartott Hajdúszoboszlón csütörtök este, hogy mindenkinek elállt a szava, és ez nem túlzás. Miután a külgazdasági államtitkár, Orbán Viktor egykori szóvivője befejezte félórás előadását a 2010 óta tartó kormányzati sikerekről, a visszavert nemzetközi támadásokról, a rezsit folyton emelő Gyurcsány-koalícióról, illetve az Orbán-kormányról ábrándozó külföldi vállalkozókról, a közönségből már senkinek nem maradt kérdése.

Ugyanekkor Dunakeszin Rogán Antalra birokra kelt a rezsivel, a helyi kultúrházba fél héttől tartott fórumot a rezsicsökkentésről a Fidesz frakcióvezetője. Ki a nagyobb rezsiharcos, a kormány képviseletében a világban keresztül kasul nyargalászó, a Fidesz legfiatalabb korosztályához tartozó Szijjártó, vagy a fiatal kora ellenére hétpróbás belvárosi polgármester?

Szijjártó Péter rezsiharcol Fotó: Mudra László - Origo

Hol volt nagyobb érdeklődés?

A frakcióvezető fórumán a kezdés előtt negyed órával már esély sem volt szabad széket találni. Az alacsony fokon pörgő fűtés miatt nagykabátban, sapkában és sálban ülő nézők már akkor csúnyán néztek, amikor tudósítónk még csak közeledett egy-egy üresnek hitt szék felé, de amikor rá is kérdezett, hogy szabad-e a hely, ellentmondást nem tűrve küldték el.

Szijjártó fórumára is több százan zsúfolódtak be a Bocskai rendezvényközpontba, amely annyira megtelt, hogy tucatnyi embernek nem jutott ülőhely sem. "Ezt a termet nem rezsifórumra tervezték" - állapította meg egy idősebb hölgy. Eközben Bodó Sándor, a választókerület fideszes jelöltje azzal a gondolattal vezette fel az államtitkárt, hogy szerinte a rezsicsökkentés "az évszázad segítsége, de erről hallgassuk meg Szijjártó Pétert".

Rogán Antal érkezik Fotó: Magócsi Márton - Origo

Az Orbán-kormány dicsérete

"Ha meg tetszenek engedni, korábbról kezdeném" - vezette fel Szijjártó a tavaly indult rezsicsökkentésről szóló mondandóját. 2010-ig repítette vissza a közönséget az időben, amikor szerinte az Orbán-kormánynak nehéz döntéseket kellett meghoznia a szocialista nyolc év után. Szerencsére sikerült jól dönteni, Szijjártó azt mondta, hogy

és Magyarország erősebb lett. Ezt a sikert például azzal érzékeltette, hogy a külföldi vállalkozók, akikkel államtitkárként találkozik, ma is csodájára járnak az új adórendszernek: "amikor bármely nemzetiségű külföldi vállalkozóval találkozom, mindegyik megkérdezi, nem akarjuk-e az ő kormányuknak is bemutatni a magyar modellt".

Rogán előadásában is előkerültek a régi sérelmek: kik és hogyan támadtak Magyarországra? A sort az IMF-fel kezdte, amely megszorítást és ingatlanadót javasolt az előző kormány után csőd közeli állapotban átvett költségvetés rendbetételére. „Ez volt az első attak, ami kiváltotta az Európai Bizottság és a külföldi hatalmak támadását” – emlékezett vissza Rogán. Viszont szerinte az IMF-fel és az Unióval folytatott harcot megnyertük, köszönhetően

  • a Békemenetnek
  • és Orbán Viktornak, aki személyesen ment el megvédeni a magyar kormányt az Európai Parlamentbe.

A magyar emberek ellen indított támadás következő állomását 2012 decembere hozta el: ekkor kezdődött a rezsiharc: „a kormány ki merte mondani, hogy a rezsi egész Európában Magyarországon a legmagasabb a fizetések arányához képest”.

A legfőbb ellenség

Rogán Antal több mint egyórás beszédében rengetegszer előkerült Gyurcsány Ferenc, aki

Gyurcsány szerinte

  • a valódi főnök, aki bábként használja Mesterházy Attilát, az MSZP elnökét
  • visszavonná a rezsicsökkentést, megemelné a személyi jövedelemadót, kivezetné a bankokat és multikat sújtó adókat, ha újra hatalmat kapna a kezébe
  • hét fő bűne van, ebből az egyik a vizitdíj
  • erkölcsileg mindent elmond róla, hogy a kettős állampolgárságról szóló döntéskor magyart állított szembe magyarral.
Rogán és a legfőbb ellensége Fotó: Magócsi Márton - Origo

Szijjártó Péter is tisztázta, hogy míg a szocialisták tizenötször emelték a rezsit ("pedig azt mondták, nem lesz gázáremelés"), a Fidesz háromszor csökkentette. Ráadásul a "Gyurcsány-koalíció" most is a rezsicsökkentést támadja, amit Szijjártó természetesen pontosan ért. Szerinte az energiacégek érdekeit védő baloldal amiatt dühös, hogy a családok zsebébe 240 milliárd forinttal több jut, márpedig ez a 240 milliárd "eddig az energiaszolgáltatóknál volt a profit rubrikában". A közönség ezt hatalmas bólogatásokkal díjazta, mire Szijjártó azért megjegyezte, hogy

Mi a teendő?

Rogán figyelmeztette hallgatóságát: aki nem akarja a Vissza a múltba! című filmben érezni magát, és megretten már a restauráció szó gondolatától is, az mondja ki magában: visszafordítani az idő kerekét sok kockázattal járna. 2014 éppen ezért sorsdöntő év lesz, aminek a tétje, hogy lezárjuk-e a múltat, és talpra áll-e Magyarország. Rogán feje fölött közben a kivetítőn megjelent egy megfordulni tilos KRESZ-tábla.

„Mi azonban továbblépünk”! – ígérte Rogán. Jön a harmadik rezsicsökkentés, három lépésben. Ez az, ami már végképp kiverte a biztosítékot az Unióban, amely most kötelezettségszegési eljárással fenyeget. „Ez lesz az utolsó, nagyon határozott küzdelem, ami egész 2014-ben eltarthat. Ezért egy határozott és erős kezű kormányra van szükség, ami képes megvédeni a rezsicsökkentést” – mondta.

Ahol nincs kérdés, ott egyetértés van Fotó: Mudra László - Origo

Rogán meglepő őszinteséggel beszélt arról, hogy nem szeretne úgy járni, mint 2002-ben, amikor a választások előtt és a választások után is vezettek, csak pont a választás napján nem. „Ezt nem szeretném még egyszer megélni” – vallotta be. Hogy ez ne történhessen meg, mindenki szavazzon április hatodikán a Fideszre, egyébként pedig mindenki szánjon rá legalább heti negyed- vagy fél órát, és önkéntes munkájával segítse a Magyar Csapatot. Ki is osztottak egyből mindenkinek egy jelentkezési lapot: lehet borítékolni, toborozni, elkél a segítő kéz.

A végén Szijjártó Péter is még egyszer tisztázta, hogy "mi a képlet" április 6-án. Két politikai erő között választunk: "az egyik, amelyik háromszor csökkentette a rezsit, és a másik, amelyik tizenötször növelte, és az eddigit is eltörölné".

Ki volt a meggyőzőbb?

Ezt nehéz lenne eldönteni, mindkét fórum lehengerlő volt, ha az utána feltett kérdések számából és jellegéből indulunk ki. Szijjártó fórumán a házigazda Bodó Sándor noszogatta a közönséget, hogy kérdezzenek bátran. Ám mivel senki nem jelentkezett, Bodó megállapította, hogy

Egy idősebb hölgy mögöttem azt mondta, neki Hajdúszoboszlóval kapcsolatban lettek volna kérdései ("tragédia, ami itt van"), de nem akarta ezzel terhelni az államtitkárt, míg mások azt mondták, hogy az egészet állva végighallgató nyugdíjasokat akarták kímélni.

Rogán előadása után kettőt lehetett. Egy idős férfi papírlapot szorongatva azt kérte, hogy ezt a beszédét a köztévében is mondja el, „hogy az egyszerű emberek is megértsék”. Egy másik bácsi csak annyit kért: aki egyetért az E.ON gázüzletágának visszavásárlásával és a paksi bővítéssel, tapsoljon egy jó nagyot, „hadd hallatszódjon el a miniszterelnök úrig”.

Személyes varázs

Szijjártó fóruma előtt a több száz érdeklődő a Magyar Csapathoz csatlakozhatott, az államtitkár pedig a "Gyurcsány-koalíció bűneiről" adott interjúkat, de a különszobában mi is fontos információkhoz jutottunk. Kiderült, hogy ez volt Szijjártó második rezsifóruma. Részlet az Origónak adott rövid interjúból:

- Mikor tartotta az első rezsifórumot?
- A múlt héten, Patrik fiam születése után hat nappal.
- Újra gyereke született?
- Igen, január 15-én született meg Patrik, ő már a második Peti után, aki márciusban lesz 3 éves. Azért lett Patrik, mert eleinte Péternek akartuk nevezni őt is, de ezt a jogszabályok nem teszik lehetővé, így egy másik p betűs nevet kerestünk - mondta nevetve az Origónak Szijjártó.
- A gyerek születése után nem kapott felmentést az estébe nyúló rezsifórumok alól?
- Egy napot otthon lehettem a családdal.

Még több képért kattintson a fotóra! Fotó: Mudra László - Origo

Megkérdeztük Szijjártót egy vele kapcsolatban visszatérő sajtóinformációról, arról, hogy ő lesz-e a külügyminiszter. Erre mosolyogva csak annyit mondott: "nincs itt a teremben, aki erre tudja a választ".

Rogán nagyon határozott volt, de a fórum végén azért bedobott egy szíveket melengető történetet. A fórum kezdetét nyolc tüntető zavarta meg, akik a dunakeszi kultúrház bejárata előtt „Trafikmutyi” feliratú papírlappal a kezükben kerültek szembe hat rendőrrel. Rogán a beszédében utalt rá, hogy elbeszélgetett velük.

Beszéde után az egyik kérdező azt javasolta neki, hogy folytatni kéne a felelősségre vonást is, és az meg nem járja, hogy a kommunista utódpártok még mindig életben vannak Magyarországon. Erre Rogán egy kutyás példával válaszolt. Szerinte a rendszerváltáskor kellett volna intézkedni, most már késő. Mint ahogy a Cecíliával, a feleségével közös kutyájuk sem mászna nap mint nap a kanapéra, ha azon a bizonyos első éjszakán a felesége nem engedi be a szobába. Pedig Rogán megmondta, hogy nem lesz jó vége.