Vágólapra másolva!
Romlott, emberi fogyasztásra alkalmatlan sertés- és marhahúst foglalt le az élelmiszer-biztonsági hivatal egy közép-magyarországi hűtőházban. Egyelőre nem tudni, honnan érkezett a közel 300 tonna hústermék, és, hogy került-e belőle más kereskedőhöz, feldolgozóhoz.
Vágólapra másolva!

Rekordmennyiségű húst és csontot foglalt le a napokban egy közép-magyarországi hűtőházban a Nébih Kiemelt Ügyek Igazgatósága – írja a hivatal közleménye.

Egy húsipari cég telephelyén, a hűtőházban közel 700 tonna terméket tároltak, amelyből – az egy hétig tartó tételes átvizsgálás eredményeként – végül 297 tonna húst kellett megsemmisíteni és további 80 tonna csontot lefoglalni. Utóbbit ipari felhasználásra adták át az ellenőrök, valószínűleg enyv készül majd belőle.

A termékek döntő többsége sertéshús, sertésbőrke, apróhús, bél, belsőség volt, de nagy mennyiségű marhahús, csont, pacal is akadt a hűtőházban. Egy részük ismeretlen eredetű, jelöletlen volt, egy részüknek a minőségmegőrzési ideje pedig lejárt, de már lejárt előhűtött termékeket is újrafagyasztottak tiltott módon. Az ellenőrök szemmel láthatóan romlott, emberi fogyasztásra alkalmatlan termékeket is találtak.

A lefoglalt árut vélhetően ipari feldolgozásra szánták, értéke pedig megközelíti a 90 millió forintot. Az eljárás jelenlegi szakaszában a Nébih szakemberei azt vizsgálják, hogy honnan érkezhetett a hűtőházba a nagy mennyiségű termék, valamint, hogy kerülhetett-e belőle más kereskedőkhöz, feldolgozókhoz.