Mégsem követhető, hol jár a busz

Vágólapra másolva!
A Budapesti Közlekedési Központ szerint csak a menetrendi tervadatok alapján követhető a járművek mozgása.
Vágólapra másolva!

A sajtóban megjelent hírek szerint az Utcakereső.hu oldalon – a GPS-adatokra hivatkozva – valós időben látható a budapesti közösségi közlekedési járatok mozgása. Ez azonban egyáltalán nem felel meg a valóságnak – írja közleményében a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). A szóban forgó térképen ugyanis nem a jelenleg tesztelés alatt álló Forgalomirányító és Utastájékoztató Rendszer (FUTÁR) valós idejű adatai, hanem a tervezett menetrendi adatok láthatók.

A BKK a különböző menetrendi utazástervező alkalmazások számára évek óta nyílt hozzáférésűvé tette a menetrendi adatait, ebből dolgozik több applikáció, így pl. a Google utazástervezője is. Ezeket az adatokat használta fel az Utcakereső a járművek mozgását bemutató alkalmazásához, de az adatok kizárólag a menetrendi tervadatok, zavar esetén (baleset, torlódás, stb.) nem a járművek valós közlekedése látható a rendszerben.

A BKK-t a közlemény szerint sem a honlap készítői, sem pedig a sajtóorgánumok nem keresték meg, ezért történhetett, hogy az interneten futótűzként terjedt el a hamis hír. A társaság hozzáteszi, hogy a honlapján található menetrendekben feltüntetett indulási időpontok tájékoztató jellegűek. A városi közlekedés sajátosságai miatt előfordulhatnak a menetrendtől eltérések.

A közeljövőben az utasok bármilyen, az internetezésre alkalmas készülékkel maguk is rákapcsolódhatnak majd a BKK európai uniós társfinanszírozással megvalósuló FUTÁR rendszerére és követhetik a valós idejű tájékoztatási adatokat – ígéri a cég. A új útvonaltervező rendszer hamarosan beépül a honlapjukba, platform- és böngészőfüggetlen felületen lehet majd úgynevezett „ajtótól ajtóig" utazást tervezni, mely térképpel egészül ki, és alkalmas lesz akadálymentes útvonal tervezésére is.

A mobiltelefonra optimalizált megoldások a rendszert kiegészítve és azzal teljes mértékben integráltan valósulnak meg, és kihasználják az okostelefonok helymeghatározó képességét. Az alkalmazás megjeleníti majd a statikus hálózattérképeket, illetve egyes platformokon a járművek helyzetének valós idejű helyzetét. Az Utcakereső szolgáltatása azonban mindezen funkciókkal nem rendelkezik.