Szirénával tiltakozott az LMP a parlamentben

lmp paks parlament tiltakozás megafon
LMP-s képviselők tiltakoznak a Parlamentben a paksi bővítés ellen 2014. február 6-án
Vágólapra másolva!
Kizártak a parlamenti ülésről több LMP-s képviselőt, miután szirénával tiltakoztak a teremben a paksi bővítésről szóló szerződés jóváhagyása ellen. Szél Bernadett szerint az egyik fideszes vízzel is lelocsolta, mindenesetre az LMP-sek a legnagyobb büntetést kapják. Eredetileg jövő héten szavaztak volna a szerződésről, de a Fidesz minden ellenzéki indítványt lesöpört az asztalról, és előbbre hozta a szavazást.
Vágólapra másolva!

Habár eredetileg csak a jövő héten szerepelt a napirenden a paksi szerződésről szóló törvény végszavazása, végül mégis úgy döntött a kormánytöbbség, hogy most csütörtökön szavazzanak erről.

A Fidesz arról is döntött, hogy egyetlen ellenzéki módosító indítványt sem fogadnak el. A „törvényjavaslathoz benyújtott módosító és kapcsolódó módosító javaslatok közül a kormány nevében egyiknek az elfogadását sem támogatom” – írta Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter a törvényhez küldött levelében.

Az LMP név szerinti szavazást kért, majd szirénával és táblákkal tiltakozott a szavazás ellen. Végül kizárták az ülésnapról Schiffer Andrást, Szél Bernadettet, Lengyel Szilviát és Ertsey Katalint.

Így tiltakoztak az LMP-sek Forrás: LMP

A kormánytöbbség 212 igen, 16 nem, 1 tartózkodás mellett támogatta az LMP-s képviselők kizárását. Jakab István levezető elnök ezután szünetet rendelt el, majd összeült a házbizottság. Dél után nem sokkal folytatódott az ülés, név szerint szavaznak a képviselők a paksi szerződésről. Jakab István azt mondta, hogy a kizárt LMP-s képviselők a teremben tartózkodhatnak, szavazhatnak is, de nem szólalhatnak fel. A név szerinti szavazáson Orbán Viktor nem vett részt.

Kövér László házelnök a házbizottság ülése után közölte, hogy a kiszabható legnagyobb büntetésre tesz javaslatot, azaz a képviselői díj egyharmadának elvonására. Az Országgyűlés elnöke a házbizottsági tanácskozás után elmondta: megkérdezte Schiffer Andrást, az LMP frakcióvezetőjét, meg kívánják-e akadályozni, hogy a parlament folytassa a munkáját; erre Schiffer András nemmel válaszolt. Kövér László közölte, hogy az LMP-s politikus szerint puszta figyelemfelhívás történt. "Ezt vitathatnánk" – jegyezte meg a házelnök.

Szél Bernadettnek vízzel válaszoltak

Szél Bernadett azt mondta az Origónak, hogy amikor elkezdett szirénázni, a fideszesek azt kiabálták körülötte, hogy "öntsünk vizet a megafonba". Ez Szél szerint meg is történt, az egyik fideszes képviselő hátulról rá is locsolt egy pohár vizet, ám a vízből nemcsak a megafonra, hanem rá és a személyes tárgyaira is jutott. Szél Bernadett azt is mondta, hogy Kövér László házelnök az egyik megafonjukat elvette. Az MTI szerint a fideszes Vitányi István, Szél Bernadett padtársa közben papírgalacsint is dobált az egyik megafonba, vélhetően így próbálva elhallgattatni.

Szél Bernadették ezután elhagyták a termet, és Ertsey Katalinnal a karzatra mentek fel. Ertsey a karzatról továbbra is folyamatosan szirénázik, Szél pedig egy táblát tart fel, amelyre azt írta: "Nem leszünk orosz atomgyarmat".

Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin orosz elnök januárban írta alá a szerződést a paksi atomerőmű bővítéséről, ezt a szerződést kell most jóváhagynia a parlamentnek. Az Országgyűlésnek benyújtott dokumentumban azonban kevés konkrétum szerepel. Csütörtökön Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter elárulta, hogy mi az ára az oroszoktól felveendő gigahitelnek. Sávos, 3,9, 4,5 és 4,9 százalék lesz annak a 2025 és 2046 között törlesztendő euróhitelnek a kamata, amit a paksi bővítésre ad Oroszország.

Az ellenzéki pártok folyamatosan tiltakoztak a szerződés ellen, a baloldali Összefogás pártjai vasárnap tüntetést is tartottak ez ellen, és népszavazást követeltek. Az Együtt-PM az államfőhöz fordul, hogy ne írja alá a szerződést. Szintén tiltakozott a szerződés ellen az LMP, Szél Bernadett társelnök bírálta, hogy egy ilyen volumenű ügyet "gyakorlatilag négy nap alatt átnyomnak a parlamenten".

A Greenpeace aktivistái az ülés alatt a Parlament előtt tüntetnek.

Kövessen minket a Facebookon is!