"Átgondolnám, lennék-e Mesterházy minisztere" - interjú Szabó Tímeával

Interjú Szabó Tímeával, a Párbeszéd Magyarországért képviselőjével. Szabó Tímea PM Párbeszéd Magyarországért
Interjú Szabó Tímeával, a Párbeszéd Magyarországért képviselőjével.
Vágólapra másolva!
Bajnai Gordonéktól is különálló frakció alakítására készül a Párbeszéd Magyarországért párt, amelynek vezetője szerint kényszer az összefogás az MSZP-vel és Gyurcsány Ferenccel. Szabó Tímea, az Együtt-PM társelnöke azt mondta az Origónak, hogy Simon Gábor ügyén is át tud lendülni, és nem érdekli, hogy Fodor Gábor is megelőzi a listán, a lényeg, hogy leváltsák Orbánt. Azért azt alaposan meggondolná, adott esetben vállalna-e posztot Mesterházy kormányában.
Vágólapra másolva!

Simon Gábor ügyének kipattanása után is úgy érzi, hogy megérte a teljes összefogás és a közös lista az MSZP-vel?

Nem örülök a Simon Gábor-ügynek, de az összefogás nem róla szól, hanem arról, hogy egy Fidesz felé lejtő választási rendszerben csak akkor van esélye a kormányváltásnak, ha a demokratikus pártok együttműködnek. Van egy választói összefogásigény, és egy választási rendszer miatti kényszer, ami nem feltétlenül jelent egy természetes szövetséget.

De nem érezte kellemetlennek, hogy egy listán szerepel egy olyan MSZP-ssel, akiről kiderült, hogy eltitkolt százmilliói vannak?

Simon Gábor már nem szerepel a listán. Kiderült, hogy az összefogásban részt vevő pártok nem tűrnek semmilyen morális megbicsaklást. Simon Gábor lemondott a jelöltségről, és távozott az MSZP-ből. Meggyőződésem, hogy az MSZP megnyugtató választ ad majd arra is, honnan származik Simon Gábor pénze.

Előfordulhat még a kampányban, hogy egy olyan információ derül ki a szövetségesükről, amelynél azt mondják: elég, és kiszállnak az összefogásból?

Előfordulhat, de nem számolunk ezzel.

Az összefogás az MSZP-vel és Gyurcsánnyal kényszer volt. Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A Párbeszéd Magyarországért folyamatosan a korszakváltásról beszél, önök még LMP-sként is az eddigi kormányzások meghaladásáért küzdöttek. Ezek után viszont Gyurcsány Ferenccel egy olyan közös listán indulnak, amelyet az MSZP elnöke vezet. A parlamentbe jutás vágya felülírta az elveket?

Nem a parlamentbe jutás, hanem a kormányváltás vágya. A PM hű maradt eredeti küldetéséhez, a korszakváltáshoz, a baloldal megújításához és a zöld értékek képviseletéhez. Ma minden egyes megszólalásunk, kiállásunk és akciónk ennek jegyében történik, vállalva Kövér László súlyos pénzbüntetéseit. De ezeknek előfeltétele a végtelenül igazságtalan és korrupt Orbán-Simicska rémuralom leváltása. Minden más csak ez után kezdődhet. A korszakváltásba fektetett energiának akkor van értelme, ha azt sikerül kormányzati politikává alakítani. Ehhez össze kellett fogni.

Wittgenstein említi valahol a katedrálisok tetején dolgozó kőfaragókat, akik akkor is fényesre csiszoltak minden csipkét és vízköpőt, ha azokat csak az égből lehetett látni. Nem biztos, hogy most még mindenki számára egyértelmű, hogy a PM mit miért csinál, de azon vagyunk, hogy ezt láthatóvá tegyük, és meggyőződésem, hogy a történelem bennünket igazol majd. Hiába a narancsra festett média, a CÖF-kommandó és a Kövér-féle parlamenti rendőrállam háromszögének fojtogató szorítása, a PM nem adja fel, be fogunk érni a célba.

A PM-sek ugyanakkor, ahogy arról a Hvg.hu beszámolt, csak unikummal tudták megemészteni a helyzetet. Ön mennyit ivott az unikumból?

Ittunk az unikumból, de a nagy részét elraktuk, hogy majd április 6-án este a baloldal győzelmére koccintsunk.

Hány PM-es lépett ki a pártból, miután megkötötték a szövetséget Gyurcsány Ferenccel?

Egy tagról tudok, aki emiatt szakított a párttal. A többiek egyetértettek azzal, hogy ez a lépés szükséges a kormányváltáshoz. Tudni kell, hogy a PM és Bajnai küzdöttek a legjobban azért, hogy Gyurcsány ne legyen a listán. Ennek nem érzelmi okai voltak. Egy múlt év végi Medián-felmérés szerint Gyurcsány még mindig az egyik legelutasítottabb politikus volt, így nehezebbnek tartottuk vele a szavazatmaximálást. A DK viszont világossá tette, hogy Gyurcsány nélkül nincs összefogás, márpedig a kormányváltáshoz szükség van a DK tagságára és aktivistáira is.

Azt hogyan élték meg, hogy Bajnai Gordon és az Együtt-PM kéréseit a tárgyalásokon az MSZP és a DK is folyamatosan lesöpörte az asztalról?

Nem söpörték le. Egyébként egyértelműen az Együtt-PM tette a legnagyobb lépést annak érdekében, hogy létrejöjjön a teljes összefogás és a kormányváltás, és személyesen Bajnai hozta a legnagyobb áldozatot. Ezt értékelnie kell a többi pártnak is, a választópolgárok pedig látják. A tárgyalás nem volt feltétlenül ideális, de most ez az optimális, és már a kampányra koncentrálunk.

Nem gondolja, hogy az összefogási tárgyalásokon Bajnai vereséget szenvedett, és emiatt háttérbe szorult? Hiszen 2012. október 23-án a baloldal reménységeként tért vissza, de most lemondott a miniszterelnök-jelöltségről, és még azt sem sikerült elérnie, hogy Gyurcsány ne legyen a listán.

Nem gondolom, hogy Bajnai háttérbe szorult volna, ő a baloldal egyik legmeghatározóbb alakja.

És mit határoz meg Bajnai?

Ő az Összefogás egyik húzó arca, annak hitelesítője. Bajnai és az Együtt-PM átfogó programja nélkül nincs kormányváltás, pláne korszakváltás. Nem azért fogtunk ugyanis össze, hogy megalakítsuk a harmadik Gyurcsány-kormányt, hanem hogy biztonságot és reményt adjunk az országnak. A választók nem arra adtak mandátumot ennek az összefogásnak, hogy legyőzve Orbánt, április 7-én rögtön amnéziába essen, és elfelejtse, mi történt 2010 előtt. A kétlistás változatról a mostani választáson már nem tudjuk meg, mi lett volna, ha. De lépnünk kellett, mert azt láttuk, hogy rengetegen akarnak kormányváltást, de jóval kevesebben hiszik el, hogy a kétlistás konstrukcióban az meg is valósult volna. Hallgattunk a választóinkra, kezdeményeztük az összefogást.

A PM-nek Bajnaiéktól is különálló frakciója lesz Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A PM mennyire tudja képviselni ezt a politikáját, ha még azt sem sikerült elérnie, hogy ön Fodor Gábort megelőzze a listán? (Szabó Tímea az ötödik a közös listán.)

A sorrendnek nincs semmi jelentősége, teljesen mindegy, ki a negyedik, az ötödik, a hatodik. A lényeg, hogy a választások után milyen politikát tudunk képviselni.

Mégis, hogyan dőlt el Fodornak a PM-nél is előkelőbb helye?

Nem voltam ott a tárgyalásokon, nem tudom, de igazából nem is érdekel.

De önnek biztosan nem esett jól.

Egy vezető politikusnak ez nem lehet érzelmi kérdés, még akkor sem, ha a PM sokkal többet és aktívabban dolgozott az elmúlt egy évben a kormányváltásért, mint a liberálisok. Azt kell nézni, hogy mi az a győzelmi konstrukció, amellyel le lehet váltani a kormányt, és végre létrehozni egy szabad és igazságos társadalmat.

Ha már a célok megvalósítását említi, hány PM-es képviselő juthat be egyáltalán a parlamentbe? A közös listán az első hatvanban mindössze 3 PM-es szerepel, ebből Karácsony Gergely a biztos befutónak nem nevezhető 54. helyet kapta.

Nyolc egyéni körzetben is indulunk, ahol minden PM-es maximálisan készen áll arra, hogy lefocizza a fideszes oligarchaválogatott helyi képviselőjét. Többek között Szabó Rebeka Vecsésen, Dorosz Dávid Érden, Karácsony Gergő a XVI. kerületben vagy Somfai Ágnes a XXII. kerületben biztosan győzni fognak.

Ha összejön az öt képviselő, Bajnaiékkal se ülnek egy frakcióba, és külön PM-frakciót alakítanak?

A PM-nek megalakulása óta az a világos célja, hogy a következő Országgyűlésben önállóan képviselje a baloldali-zöld értékeket, a baloldal megújítását. A PM önálló frakciójáról Bajnai Gordonékkal is megegyeztünk egy évvel ezelőtt.

Nagy elégtétel lenne, ha az LMP, amelyből tavaly viharos körülmények között váltak ki, nem jutna be a parlamentbe?

Mi nem versenyzünk az LMP-vel, és nincs érzelmi viszonyulásom sem Schiffer Andráshoz, sem az LMP-hez. Még akkor sem, ha ők lépten-nyomon velünk foglalkoznak. Nekik is fel kellene már dolgozniuk a szakítást. Én személy szerint örülök, ha minél több olyan párt jut be a következő választáson, amely a zöld értékeket képviseli.

Mégis mennyi esélyt ad az LMP bejutására?

Mi, PM-esek azért léptünk ki az LMP-ből, mert meggyőződésünk, hogy összefogás nélkül esély sincs arra, hogy ne maradjon a nyakunkon még négy évre az Orbán-Simicska maffiakormány. Az LMP másként gondolta. Morálisan mindkét stratégia vállalható, de rövid távon nekünk az a fontos, hogy megszüntessük az orbáni rémuralmat. A választók majd értékelik a PM és az LMP döntését is. Talán kicsit nehezebb most nekik, hiszen a legismertebb politikusaik – Vágó Gábor, Osztolykán, Ertsey vagy Mile – nem vállalták az indulást, vagy nem adtak nekik valódi bejutási esélyt.

Tegyük fel, hogy áprilisban győz a baloldal. Miért lenne jó miniszterelnök Mesterházy Attila?

Mesterházy Attila rengeteget dolgozott az MSZP megújításán. Ebben a vonatkozásban pedig sok tekintetben egy másik, reformált MSZP-t láthatnak ma a választók.

Simon Gábor már említett ügye azért nem erre utal.

Mesterházy Attila láthatóan igyekszik ezeket kiszűrni a pártjából. Biztos vagyok benne, hogy az ország szempontjából Mesterházy Attila nagyságrendileg jobb, mint Orbán Viktor.

Térjünk vissza arra, hogy Mesterházy Attilát mi teszi jó miniszterelnökké. Mondana három tulajdonságot, amely alkalmassá teszi őt a posztra?

Az MSZP elnökét kevésbé ismerem, mint Bajnai Gordont, akit könnyebb lenne ilyen módon jellemeznem. De Mesterházy Attila nyilvánvaló erénye, hogy megállította a 2010 tavasza utáni baloldali apátia elhatalmasodását az MSZP-ben, majd pedig rátette a pártot egy olyan pályára, amelyet utána már kevésbé a párton belüli táborok harca jellemzett. Ehhez vezetőként kellett viselkednie, döntéseket kellett hoznia, és láthatóan nem félt tőlük.

Egy Mesterházy-kormányban milyen lapot osztanának a PM-nek?

A lapok osztásának még nincs itt az ideje, ez a kormányváltás után lesz kérdés.

Ön például lenne miniszter Mesterházy Attila kormányában?

Ehhez nagyon alapos indokok kellenének, nagyon átgondolnám, elvállalnám-e.

Mi okozza a dilemmát, mit kell átgondolni?

Sok mindent. Ez egyrészt nem kizárólag az én személyes döntésem, hanem az Összefogásban részt vevőké és külön a PM-é. Másrészt át kell gondolni, megbeszélni a tagságunkkal is, hogy hogyan tudunk a kormányváltás után a leghatékonyabban dolgozni a demokrácia megerősítéséért, a szegénység enyhítéséért, és a biztonságos, fenntartható jövő megteremtéséért. A PM részvétele egy kormányzásban kizárólag a korszakváltás programjával lenne lehetséges, azaz nem pozícióra, hanem elvek alapján, és távlatos, de realizálható programok megvalósítására tárgyalnánk. Személyesen úgy gondolom: nem biztos, hogy én miniszterként tudnám a leghatékonyabban képviselni a PM politikáját, de ez április 7-e feladata.

"Nem biztos, hogy miniszterként tudnám leghatékonyabban képviselni a PM politikáját" Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Milyen intézkedéseken vennénk egyáltalán észre, hogy a PM is a koalícióban van?

Mi mondtuk ki először, hogy egy éven belül fel kell számolni a gyermekéhezést, ezt azután az MSZP is átvette. A földek elrablása körüli botrányok leleplezésének az élharcosai vagyunk, akárcsak annak, hogy a gazdák helyzetének javítása nem várathat magára. Aztán elengedhetetlen a progresszív adórendszer bevezetése, ezt szerencsére az Összefogás majdnem minden résztvevője támogatja. A felsőoktatásban az ingyenes alapképzés szintén szerepel a programunkban, mint ahogy az esélyteremtő, befogadó oktatási rendszer. Ez a hoffmanni rezsimhez képest üdítő változás lesz. A zéró korrupció politikáját is a mi képviselőink jelenítik meg a leghitelesebben. Szintén a PM állt ki legmarkánsabban a paksi bővítés ellen, a megújuló energiapolitika mellett. Nem utolsósorban pedig nekünk lesz arányaiban a legtöbb női politikusunk.

Ha veszítenek, amire a kutatások szerint jelenleg nagyobb esély van, akkor kezdődik újra az elmúlt egy évben látott versengés a baloldali pártok között?

Korábbi formájában semmiképpen sem. Bár egyébként a pártok közötti egészséges versengés teljesen természetes egy normális demokráciában. Abban a nem várt esetben, ha nem lenne kormányváltás, valószínűleg maradna ez a választási rendszer. Vagyis nem térhetnénk vissza egy az egyben a 2014 előtti helyzethez, hanem továbbra is szükség lenne valamilyen szintű együttműködésre 2018-ban is. Akkor már egy markánsan megújult baloldallal és egy erős PM-mel.