400 milliós kárt okozott a kiskunhalasi számlagyár

Vágólapra másolva!
Heten megfizették az általuk okozott adóhiányt, ezért csak két embernek kell bíróság elé állnia. Ők szabadlábon védekezhetnek. 
Vágólapra másolva!

Bűnszervezetben elkövetett, az adóbevételt nagy mértékben csökkentő adócsalás miatt emeltek vádat két szegedi férfi ellen, akik 2006 óta Kiskunhalas és környékén működtettek egy számlagyárat - írta közleményében a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség.

A 38 éves első rendű vádlott 2006-ban elhatározta, hogy számlagyárat hoz létre. A megrendelőknek létező cégek nevében fiktív számlákat állított ki, amelyek segítségével az érdekelt cégek hamis adóbevallásokat készítettek, hogy csökkentsék adófizetési kötelezettségüket. Az ügyészség szerint a kiskunhalasi számlagyár 413 millió forint kárt okozott a költségvetésnek.

Az adócsalás elkövetéséhez összesen 27 gazdasági társaság bocsátott ki fiktív számlákat az I. rendű utasításai szerint. A vádlottak közül 17 személy működtette a „számlagyárat”, míg a többiek a fiktív számlákat felhasználó vállalkozások vezetői, képviselői voltak.

A vádlottakon kívül hét további személynek nem kell a bíróság elé állnia, ugyanis önként megfizették az általuk okozott adóhiányt, ezért az ügyészség velük szemben a vádemelést elhalasztotta.

A kiemelt jelentőségű bűnügy vádlottai szabadlábon várják várja a bírósági tárgyalást, őket a főügyészség adócsalás bűntettén kívül magánokirat-hamisítás vétségével is vádolja.

Kövessen minket a Facebookon is!