Simon új vagyonnyilatkozatából is kifelejtette az osztrák pénzt

2014.02.10. 16:39

Simon Gábor két nappal ezelőtt a vagyonvizsgálati eljárás miatt új vagyonnyilatkozatot adott le a Parlamentnek. A januári verzióhoz képest több pénzzel tartozik magánszemélyeknek, a befektetései viszont ennél is jobban nőttek. Számításaink szerint összesen tizenhat millió forinttal szerepel nagyobb vagyon az új nyilatkozatban, amelyben ugyanakkor továbbra sincs benne az osztrák számlája.

Négy ponton módosította vagyonnyilatkozatát a volt MSZP-s Simon Gábor az eltitkolt pénze miatt kirobbant botrány után, a parlament vagyonvizsgálati eljárása miatt. A 240 milliónyi, osztrák számlán tárolt deviza azonban továbbra sem szerepel benne. A Parlament honlapján megtalálható, január 27-ei és február 8-ai dátumú dokumentumokat összehasonlítva kiderül, hogy jelentősen megnőttek a tartozásai: az első verzióban 12 millióval tartozott magánszemélyeknek, a másodikban pedig 20 millióval, és egy banknak 240 ezerrel.

Megváltoztak a pénzintézeti számlakövetelései, vagyis lényegében a bankszámlaegyenlegei is. Januárban forintban 5,5 millió, devizában 3,5 millió, más szerzódés alapján 5 milliója, azaz összesen 14 milliója volt, február elején viszont 9,2 milliós forint-, és 1,4 milliónyi devizakövetelése volt, ami összesen 10,6 millió forint.

Átrendezte, vagy legalábbis frissítette a befektetéseit is: az első verzióban egy PAKAL nevű Unicredit-kötvényalapban 6 milliót, a második verzióban 8 millió 55 ezer forintot szerepeltet. Ugyanígy egy Union biztosítós befektetése 1 milliós névértékről 6,25 millióra (vélhetően a napi aktuális értékére) ugrott, egy allianzos befektetése 500 ezres névértékről 4100 euróra, mindegy 1,2 milliónyira, egy Fundamenta lakáskasszája pedig szintén 500 ezerről 1,3 milliónyira. A februári verzióban emellett szerepel már egy 580 ezres Hungária életbiztosítás, egy 4 milliós OTP befektetési alap és egy 5,1 milliós OTP kincstárjegy.

Mindez azt jelenti, hogy a befektetése az eredeti verzióban 8 millió forintnyi volt, míg a frissített nyilatkozatban több mint 26 milliós.

  • Tartozások: 12 millió helyett 20 millió
  • Bankszámlák: 14 millió helyett 10,6 millió
  • Befektetések: 8 millió helyett 26 millió
  • Egyenleg: 10 millió helyett 16,6 millió

A negyedik pont, amelyben frissítette a dokumentumot, az a XII. kerületi lakásának mérete, ez 120-ról 128 négyzetméterre változott.