12 éve nem voltak ennyien a magyar börtönökben

Vágólapra másolva!
Folyamatosan nő a fogvatartottak száma, a folyamatra pedig tíz százalékos férőhelybővítéssel válaszolnak. 
Vágólapra másolva!

Senki sem szökött meg tavaly a magyar börtönökből - mondta Csóti András, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka a szervezet állománygyűlésén. Emelkedett ugyanakkor a fogvatartottak létszáma, az első negyedévben több mint ezerrel, és júliusra elérte a 18 439-et, ami legutóbb 2002-ben fordult elő. Az emelkedő létszám ellenére csökkent az egymás sérelmére elkövetett fogvatartotti cselekmények száma. Míg 2012-ben 431 ilyen esetet rögzítettek, addig tavaly 410-et.

Az előzetes letartóztatásban lévők száma 5053-ra emelkedett, ezzel a fogvatartottak közötti arányuk 28,3 százalék volt. A jogerősen elítéltek létszáma 12 391 volt, ami 3,4 százalékos növekedést jelent 2012-höz viszonyítva. Továbbra is a börtönbüntetésüket töltők száma a legmagasabb, a jogerős szabadságvesztésre ítéltek 59 százaléka ebbe a csoportba tartozott. A fegyház fokozatúak aránya 3,5 százalékkal növekedett, a fogház fokozatúaké pedig érdemben nem változott.

Az ez évi feladatokról szólva Csóti András elmondta, a foglalkoztatás növelése továbbra is kiemelt fontosságú. Cél, hogy minden munkaképes elítélt dolgozzon a börtönökben. Megkezdődött az új büntetés-végrehajtási kódex végrehajtási rendeleteinek kidolgozása, a törvény 2015. január 1-jei hatályba lépéséig a teljes személyi állomány oktatását is el kell végezni. Folytatódik a férőhely-bővítési program, 2014-ben nagyarányú, 1200 fős növekedést akarnak elérni.