Kieshet Európából a magyar felsőoktatás

Vágólapra másolva!
A MAB két év türelmi időt kapott, hogy bizonyítsa függetlenségét a nemzetközi szervezet előtt. Ellenkező esetben végleg kizárhatják.
Vágólapra másolva!

Az European Assurance in Higher Education (ENQA) nevű szervezet január közepén írt levelében jelezte, hogy nem hosszabbítja meg a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) teljes jogú tagságát - írta a Népszabadság. A lap szerint ez azért súlyos döntés, mert az ENQA az európai felsőoktatás minőségbiztosításának nagy presztízsű és meghatározó nemzetközi szervezete, amelynek alakulása óta tagja a MAB is.

A tagság meghosszabbításának elhalasztását két okra vezetik vissza. Az egyik, hogy 2011-ben a 2005-ös törvényhez képest jelentősen kedvezőtlen irányba változott meg a MAB függetlensége (ebben a szervezetben döntenek a szakok, karok, képzések és doktori iskolák elismeréséről). Az új szabályok szerint már nem a testület maga választ elnököt, hanem a kormány nevezi ki, ráadásul a szervezet tagjainak több mint felét is a kormány delegálja - emlékeztet a lap.

Emellett a kormány semmilyen garanciát nem vállal a MAB finanszírozására, így az ENQA szerint a szervezet ilyenformán nem alkalmas arra, hogy függetlenül járjon el a magyar felsőoktatással kapcsolatos ügyekben.

A lap szerint a MAB két év türelmi időt kapott, ennyi idő alatt kell megfelelnie a függetlenségi kritériumoknak. Amennyiben ez nem történik meg, végleg kizárhatják a szervezetből. Mezey Barna, a Magyar Rektori Konferencia elnöke úgy kommentálta a döntést a Népszabadságnak, hogy "figyelmeztetés, amelyet komolyan kell venni".