Budapestre jön a török elnök

Vágólapra másolva!
Több helyen koszorúz, és megnézi Gül Baba türbéjét is.
Vágólapra másolva!

Áder János köztársasági elnök meghívására hivatalos látogatást tesz Magyarországon Abdullah Gül török államfő. Gül, aki elkísér felesége, Hayrünnisa Gül is, vasárnap érkezik és keddig marad - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal.

A török államfő hivatalos programja hétfő reggel kezdődik egy koszorúzással a Hősök terén, majd katonai tiszteletadással fogadják őket a Szent György téren. Délelőtt Áder Jánossal tárgyal a Sándor-palotában , majd sajtótájékoztatót tartanak. Utána a Parlamentben találkozik Kövér Lászlóval, az Országgyűlés elnökével, majd egy üzleti fórumon vesz részt a budai Várban, a Hilton Hotel Budapestben. Kedden az első világháború török mártírjai emlékhelyén koszorúz az Új köztemetőben, majd felkeresi Gül Baba türbéjét.

Magyarország és Törökország között élénk a diplomáciai kapcsolat egy éve Recep Tayyip Erdogan török kormányfő járt itt, aki a gazdasági kapcsolatok erősítését szorgalmazta. Múlt szeptemberben Budapesten megnyílt a Yunus Emre Török Kulturális Központ, novemberben pedig Magyarország a Törökország északkeleti részén lévő Trabzonban új tiszteletbeli konzulátust nyitott.