Nyomozók jelentek meg az MSZP-székháznál és Simon házánál

Vágólapra másolva!
Az MSZP-székházat és Simon Gábor volt szocialista elnökhelyettest is felkeresték csütörtökön nyomozók. A főügyészség szerint nyomoznak, de az ügynek egyelőre nincs gyanúsítottja.
Vágólapra másolva!

A Hír TV információi szerint a Simon Gábor ügyében elindított büntetőeljárás miatt nyomozók jelentek meg az MSZP székházánál. A volt szocialista politikus ma reggel 7.44-kor juttatta el lemondólevelét az Országgyűlés elnökének, az ügyészség pedig 9 óra után már jelezte, hogy ezzel elhárult minden akadály a nyomozás megindítása elől.

A Simon-ügynek jelenleg nincs gyanúsítottja, a nyomozás folyamatban van - tudatta a Központi Nyomozó Főügyészség. Arról nem árultak el részleteket, hogy csütörtökön milyen "nyomozati cselekmény történt", mert a nyomozás a büntetőeljárás nem nyilvános szakasza, és bármilyen adat nyilvánosságra hozatala sértené a nyomozás sikerét.

A televízió helyszíni tudósítója azt mondta, az ügyészségi nyomozók olyan borítékokat vittek el az MSZP székházából, melyek a szocialista képviselőjelöltek által a pártnak külön leadott vagyonnyilatkozatokat tartalmaztak. Erre reagálva Mesterházy Attila pártelnök csütörtök délután újságíróknak azt mondta, hogy a székházban Simonnak nem volt leadott vagyonnyilatkozata, szerinte ugyanis azt csak azoktól az MSZP-sektől kérték, akik nem országgyűlési képviselők, utóbbiaknak ugyanis amúgy is kötelezően le kell adniuk a nyilatkozatukat a parlamentnek. "Ez komoly ütés az MSZP számára" - mondta Mesterházy, hozzátéve, hogy szerinte az ügyészség és az adóhatóság feladata kideíteni, hogy honnan van Simon pénze, és történt-e töervénysértés.

Simon bosszúsan fogadta a nyomozókat

Simon Gábor a Magyar Nemzet beszámolója szerint állítólag bosszúsan fogadta a házában az ügyészség nyomozóit, a sajtónak a helyszínen senki sem nyilatkozik. Simon három embert engedett be a házába, és az ügyvédje is a helyszínen tartózkodott. Az Index információi szerint a nyomozók két óra után távoztak, majd Simon is elment.

Közben az Országgyűlés csütörtökön a házszabálytól való eltéréssel felkérte a mentelmi bizottságot, hogy vizsgálja ki Simon Gábor ügyét. A Ház 273 igen szavazattal, 2 nem ellenében támogatta Rubovszky György kereszténydemokrata képviselő önálló indítványát. A parlament határozata értelmében a bizottságnak március 31-ig kell tájékoztatót készítenie arról, hogy Simon Gábor eltitkolt százmilliói származhattak-e legális, bevallott jövedelemből, vagy országgyűlési képviselői, illetve korábbi párttisztségével állnak összefüggésben.

Az Országgyűlés arra is felkérte a bizottságot, hogy vizsgálja meg, van-e lehetőség arra, hogy a Simon Gábornak az összeférhetetlenség időszakában kifizetett javadalmazást jogi úton visszaköveteljék.