Fidesz: Gyurcsány cégének színlelt szerződése lehetett a paksi erőművel

Vágólapra másolva!
A párt szerint a Gyurcsányhoz köthető Agóra Kft.-nek az erőműbővítést kellett volna reklámoznia 1998-ban.
Vágólapra másolva!

A Fidesz szerint felmerül a gyanúja annak, hogy 1997-1998-ban egy Gyurcsány Ferenchez köthető cég színlelt szerződést kötött a paksi atomerőművel. Németh Szilárd, a kormánypárt országgyűlési képviselője szombati budapesti sajtótájékoztatóján közölte: dokumentumokkal tudják igazolni, hogy a Gyurcsány Ferenchez köthető Agóra Kft. 1997 októberétől 1998 júliusáig "nagyon komoly, zsíros", 80 millió forint összértékű megbízást kapott" a paksi atomerőműtől az esetleges erőműbővítés és az atomenergia népszerűsítésére.

A szerződés teljesítésének azonban semmilyen nyoma nincs - folytatta -, így "nemcsak képmutatásról beszélhetünk, hanem azt is megkérdezhetjük Gyurcsány Ferenctől, hogy talán színlelt szerződést kötött-e". Szerinte "a korrupció gyanúja eléggé körüllengi ezt a szerződést".

Ennek bizonyítékául egy 1999-es, az erőmű felügyelőbizottsági (fb) ülésen készített dokumentumot említett, amely szerint az fb több dolgot is kifogásolt a szerződésben. Nem találták tisztázottnak, milyen feladatot kell elvégeznie a cégnek, feltűnően magasnak tartották a nyolcmilliós havidíjat, és kifogásolták, hogy nem kértek írásbeli teljesítést - idézett a dokumentumból a politikus, hozzátéve azt is, hogy mindemellett az Agóra Kft. nem szerepelt a - biztonsági okokból szükséges - paksi szerződéses partnerek jegyzékében sem.