Orbán levelet küldött a Mazsihisznek

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor azt javasolja a Mazsihisznek, hogy csak húsvét után folytassák az egyeztetéseket, mert most úgysem hallanák meg egymás hangját. A zsidó szervezet most tanulmányozza a levelet.
Vágólapra másolva!

A Mazsihisz vezetősége tanulmányozza az Orbán Viktor miniszterelnöktől kapott levelet, és utána nyilatkoznak a következő lépésről - mondta Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) ügyvezető igazgatója.

"Február 15-én a választási kampány hivatalosan is elkezdődött. Belátom, hogy a mostani pillanat aligha alkalmas arra, hogy együttérzéssel és higgadtan mondhassuk el véleményünket egymásnak" - fogalmaz Orbán Viktor kormányfő abban a válaszlevélben, amelyet a Mazsihisz vezetőségének küldött. Erre reagált úgy a Mazsihisz ügyvezetője, hogy előbb tanulmányozzák a levelet, és aztán reagálnak.

Orbán Viktor megfogalmazása szerint az a veszély fenyeget, hogy "a legnagyobb jó szándék mellett sem halljuk meg egymás hangját". Ezért a miniszterelnök levélében azt javasolja, hogy a párbeszédet "a mindannyiunk számára megújulást hozó húsvéti ünnepek után" folytassák. Kezdeményezte ugyanakkor, hogy munkacsoportjaik, ha lehet, addig is folytassák a munkát.

A kormányfő írásában hangsúlyozza, "kormányaim, az előző és a mostani is, zéró toleranciát hirdetnek az antiszemitizmussal szemben, nyitottsággal, együttérzéssel fordul az áldozatok, az emlékezni akarók és az emberi méltóság hívei felé".

Orbán Viktor kiemeli, abban is egyetért a Mazsihisz vezetőségével, fontos, hogy a vészkorszak borzalmainak megismertetése mellett "gyerekeink a magyar–zsidó együttélés történelmét is megismerjék", különös tekintettel azokra az értékekre, amelyeket a magyarság és a zsidóság egymásnak adott, ezzel gazdagítva a magyar történelmet és kultúrát, "segítve közös felemelkedésünket".

A Mazsihisz közgyűlése február 9-én döntött úgy, hogy egyelőre nem vesz részt a holokauszt-emlékév kormányzati programjain. Arra kérték a kormányfőt, állítsa le a Szabadság térre tervezett német megszállási emlékmű felállítását, továbbá a józsefvárosi Sorsok Háza-projektet, és "közéleti-szakmai megnyilvánulásai miatt" váltsa le a Veritas kutatóintézet éléről Szakály Sándort.

A kabinet - a Magyar Közlönyben szerdán megjelent kormányhatározat szerint - március 19-éről május végére módosította a német megszállás áldozatainak tiszteletére állítandó emlékmű megvalósításának határidejét.

Az elmúlt hetekben egyre inkább elmérgesedett a zsidó szervezetek és a kormány konfliktusa. Három problémára várnak választ a kormányfőtől, aki a múlt hétre ígért választ, de az csak most érkezett meg. Úgy érzik a zsidó szervezetek, hogy csapdába estek, és akaratuk ellenére politikai játszmába keveredtek.

Két héttel ezelőtt ülésezett a kormány által összehívott zsidó kerekasztal, ahol a különböző zsidó szervezetek vezetői két és fél órán keresztül beszélgettek Lázár János miniszterelnökségi államtitkárral. A téma a Holokauszt Emlékév volt, amelynek több részét is kritizálták a zsidó szervezetek, főleg a Szabadság térre tervezett, az 1944-es német megszállásról szóló emlékművet. A Mazsihisz és több más zsidó szervezet is bejelentette, hogy nem tartanak igényt az államtól elnyert pályázati pénzekre, és nem vesznek részt a Holokauszt Emlékév programjaiban.