Egyelőre nem épülhet gát a Rómain

Vágólapra másolva!
A környezetvédelmi felügyelőség felfüggesztette a római gát vízjogi létesítési engedélyezési eljárását – írta a Népszabadság. A gátépítés nyomán ugyanis jelentős környezeti hatások feltételezhetőek – olvasható a határozatban.
Vágólapra másolva!

A felügyelőség (Közép-Duna-völgyi Vízügyi Hatóság) tavaly októberben viharos közmeghallgatást tartott az erősen vitatott római-parti beruházásról. A megjelentek elfogadhatatlannak tartották a folyópart képének radikális megváltoztatását, a jelentős fakivágást, a Bíbic 2 csónakház feláldozását egy mobilgát-raktárért, valamint több kifőzde és kiülős terasz elbontását. Különösen érzéketlennek találták, hogy a benyújtott engedélyezési terv alig öt mondattal intézi el a gát társadalmi hatásait. Szó sincs benne arról, hogy mi lesz a parti vendéglőkkel, a sétánnyal, az evezősökkel, a parti úton sétálók ezreivel. A tervezők ráadásul a helyszínen elismerték, hogy a tervhez mellékelt látványtervek nem azt mutatják, ahogy valóban kinéz majd a part.

A legnagyobb vita a kivágandó fák száma körül folyt. Tarlós István főpolgármester korábban „néhány beteg, öreg fáról” beszélt. A terveket készítő Erbo-Plan 2090 darabot számlált meg, ezek közül 405-öt vágnának ki. Legalábbis első körben. Merthogy később évente felülvizsgálnák a mobilgát körül 10-10 méteres sávban megmaradt fákat. De aligha sok marad meg a galériaerdő 680 fájából, amelyekre 2-5 méter földet hordanak a mederfeltöltés miatt. Összességében a területen élő fák alig ötöde maradna meg.

A Királyok útja–Nánási út nyomvonalon húzódó 3,1 kilométeres védvonalat három szakaszra osztanák. A védmű összesen 954 centiméter magas lenne. A 2 méter magas alumínium mobilgátat egy 90 centiméter mély, 60 centi vastag, 2,65 méter széles, fordított T alakú „betontüske” tartaná, amely alatt 4 méteres beton résfal épülne. Ezt háromrétegű földfeltöltéssel támasztanák meg.

A Főpolgármesteri Hivatal szerint félrevezet a Népszabadság

"A Római-parti árvízvédelmi beruházás megvalósítása a közgyűlés korábbi döntéseiben foglaltaknak megfelelően folyik" - írja Főpolgármesteri Hivatal cikkünk megjelenése után kiadott közleménye. Eszerint pusztán arról van szó, hogy a környezeti hatásvizsgálati eljárásnak meg kell előznie a vízjogi létesítési eljárást, és mivel utóbit már egy másik, év elején megalakult hatóság végzi, az eljárást fel kellett függesztenie, mert hogy még nem zárult le a környezeti hatásvizsgálat.

"A Népszabadság interpretációja tehát félrevezető. Az eljárás felfüggesztése tehát egy jogtechnikai eszköz, amelynek az engedélyezési eljárás eredményére nincs hatása" - vonja le a következtetést a közlemény.