Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc szerint a belügyminiszter manipulálni akarja a közvéleményt az őszödi jelentések nyilvánosságra hozatalával, és el akarja hallgatni, hogy a Fidesz  tudatosan készítette elő a 2006 őszi zavargásokat. Gyurcsány azt kérte, hogy a belügyminiszter hozza teljes terjedelemben nyilvánosságra a hivatalos, végső jelentést, és amennyiben az nem egyezik a most kiadott részletekkel, Pintér mondjon le.
Vágólapra másolva!

A Facebook-on reagált Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök arra, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal nyilvánosságra hozta az őszödi beszéddel kapcsolatos titkosszolgálati jelentést.

Gyurcsány azt írta: "Pintér manipulál, rosszabb esetben hazudik". A volt kormányfő emlékeztetett arra, hogy "miként az akkori miniszterelnöktől, Bajnai Gordontól tudjuk, a belügyminiszter által most nyilvánosságra hozott szöveg nem a 2009. decemberében elkészült végső hivatalos összefoglaló jelentés. Ez utóbbi kifejezetten cáfolja Pintér mostani sugalmazását, állításait".

Gyurcsány úgy folytatta: "amit viszont tartalmaz, azt Pintér elhallgatni akarja, azt, hogy a hanganyag nyilvánosságra hozataláról a Fidesz felső vezetése döntött, az anyagot ők sokszorosíttatták és juttatták el a médiához. Tudjuk tehát, hogy a Fidesz ilyen módon tudatosan készítette elő a 2006 őszi zavargásokat".

Gyurcsány a bejegyzésben "követeli", hogy a belügyminiszter hozza teljes terjedelemben nyilvánosságra a hivatalos, végső jelentést. "Követeljük, hogy amennyiben kiderül, hogy az abban foglaltak nem egyeznek a mostani manipulatív kiszivárogtatással, akkor Pintér azonnal hagyja el hivatalát. A Fidesz elnöke, Orbán Viktor nyilatkozzon, hogy ő, illetve vezetőtársai ismerték-e a beszédet a Magyar Rádióban történt elhangzása előtt. Ha igen, akkor vállalják a felelősséget a 2006 őszén történtekért" - írta Gyurcsány.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal a honlapján anonimizált formában pénteken nyilvánosságra hozta a 2006-os őszödi beszéd kiszivárogtatásáról készült két titkosszolgálati jelentést, amelyek alapján egy szocialista politikus lehet a kiszivárogtató, aki a közzétételről egyeztethetett Gyurcsány Ferenccel és az MSZP-frakció egyes tagjaival. (Itt olvashatja el a cikkünket erről.) A végső jelentést azonban nem hozták nyilvánosságra.

A BM szerint Gyurcsány a saját titkosszolgálatát minősíti

A Belügyminisztérium véleménye szerint Gyurcsány Ferenc kijelentéseivel azt, az őszödi beszéd kiszivárogtatásának körülményeit bemutató jelentést minősíti, amely az ő hivatali ideje alatt készült el - közölte a tárca sajtófőnöke sajtószombaton az MTI-vel. A minisztérium úgy látja: a volt kormányfő így azt a titkosszolgálati állományt is minősíti, amelyik az ő szolgálati ideje alatt illetve azóta is hűen szolgálja hazáját - tették hozzá.

Így reagáltak a pártok

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke közleményében azt írta: "Az egyes részanyagok titkos minősítésének váratlan feloldása, csonkított változatának nyilvánosságra hozatala, és a végső jelentés elhallgatása azt a gyanút veti fel, hogy az Orbán-kormány a Belügyminisztériumot, a titkosszolgálatokat is beveti annak érdekében, hogy megőrizze hatalmát. Ezáltal végső soron pártpolitikai kampányeszközzé silányítja a titkosszolgálatot". Mesterházy is kéri a teles összefoglaló jelentés nyilvánosságra hozását.

Az MSZP elnöke emlékeztet arra is, hogy amikor 2011-benkérte ezeket az információkat, a Belügyminisztérium közleményében még úgy válaszolt: "Ezen, a mára csak az MSZP-t érintő vitán a magyar nép már túltette magát. (...) A Belügyminisztérium nem hajlandó részt venni egyetlen párt belső harcában sem."

A Fidesz is reagált az ügyre. A Fidesz szerint az őszödi beszéddel kapcsolatban a legfontosabb dolog már kiderült, az, hogy a Gyurcsány-korszakot maga Gyurcsány Ferenc és a szocialisták végighazudták, becsapták a magyar embereket - közölte Selmeczi Gabriella szóvivő. Szerinte a részletekről is tudniuk kell az embereknek, és a Fidesz szerint ez a Belügyminisztérium dolga, a kérdéseket ő fogja megválaszolni.

Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke azt mondta, senkit nem ért meglepetésként az, hogy Gyurcsány Ferenc nélkül nem történhetett meg a kiszivárogtatás, hiszen ő akkor uralta a teljes szocialista frakciót és kezelt minden helyzetet. Nyilvánvaló, hogy tevékeny része volt a beszéd kiszivárogtatásában - mondta.