Meghalt Csala Zsuzsa színésznő

Csala Zsuzsa színésznő
Budapest, 2000. február 15. A Szeszélyes évszakok szórakoztató tv-s kabarémagazin 2000. februárban a huszadik évébe lépett. A műsor szereplői és készítői február 15-én ünnepséget tartottak a Szféra TV stúdiójában. A képen: Csala Zsuzsa színművésznő. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Életének 81. évében elhunyt Csala Zsuzsa Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész. Számos kabarájelenetben szerepelt, a legtöbben mégis a Doktor Bubó Ursulájaként ismerik. Csala Zsuzsát a Vidám Színpad saját halottjának tekinti.
Vágólapra másolva!

Meghalt Csala Zsuzsa Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész - közölték a Vidám Színpad vezetői szombaton.

Csala Zsuzsa életének 81. életévében hunyt el - olvasható a Böröndi Tamás, a Vidámszínpad ügyvezetője és Straub Dezső művészeti vezető által jegyzett közleményben.

Csala Zsuzsa színművésznő Forrás: MTI/Illyés Tibor

Csala Zsuzsát a Vidám Színpad saját halottjának tekinti.

Csala Zsuzsa 1933. július 9-én született Újpesten. Tagja volt 1954-től 1959-ig az Állami Déryné Színháznak, 1959-től 1960-ig az egri Gárdonyi Géza Színháznak, majd 1960-tól negyven évig a budapesti Vidám Színpadnak.

A kétezres évek elején a színház arculatváltása után a társulatot szélnek eresztették, a Budaörsi Játékszín tagja lett. A Vidám Színpad újjáalakult és évekig utazó színházként működött, és 2013-ban újra állandó játszóhelyet kaptak az óbudai Eurocenterben. A társulatnak tagja lett Csala Zsuzsa is, aki akkor már bottal járt és betegségekkel küszködött.

Csala Zsuzsa egyik leghíresebb kabaréjelenete, az Óvszer, amelyben Bodrogi Gyulával és Hernádi Judittal szórakoztatta a közönséget

Több száz színpadi és televíziós szerepet játszott el, filmen a Noszty-fiú esete Tóth Marival (1960), Nem szoktam hazudni (1966), És akkor a pasas (1966) című alkotásokban láthatta a közönség. Ő volt Ursula, Bubó doktor asszisztensnőjének hangja a Kérem a következőt című, nagy sikerű rajzfilmsorozatban. A külföldön élő magyarokat is számos turnén szórakoztatta Amerikától Ausztráliáig, kedvelt szereplője a Rádiókabarénak és egy időben ő volt a lottózás reklámarca és polgárőrként is dolgozott, gépkocsi-tolvajokat üldözött, és a Magyar rendőrnők Szervezete tiszteletbeli tagjának is megválasztották.

Egy másik híres jelenete, a Hófehérke és a hét elgyötört törpe Bárdy Györggyel

Művészi munkáját 1974-ben Jászai Mari-díjjal ismerték el, az érdemes művészi címet 1986-ban kapta meg.

Csupa jókedv volt Csala Zsuzsa, a közönség nagyon szerette - mondta Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, rendező. "Húsz évig dolgoztunk együtt a vidám színpadon, amikor a színpad még megvolt a Révay utcában. Zsuzsa hajtómotorja volt a színháznak, a közönség imádta" - emlékezett Bodrogi, aki 1982–2001 között volt a Vidám Színpad művészeti igazgatója és rendezője.

"Rengeteg színdarabban és kabaréban játszottunk együtt, nagyon könnyű volt vele kijönni" - fogalmazott Bodrogi Gyula. "Nagyon kedves ember volt, kedves és becsületes, csupa jókedv, akit a közönség nagyon szeretett. Ez volt ő."