Bontják a barikádokat Kijevben

Ukrajna, ukrán válság, Kijev
An elderly Ukrainian woman sleeps on tyres set on the barricade in central Kiev on February 23, 2014. A new era dawned in Ukraine on February 23 when parliament appointed a pro-Western interim leader after impeaching a defiant president Viktor Yanukovych, whose whereabouts remain a mystery following a week of carnage. AFP PHOTO/ YURIY DYACHYSHYN
Vágólapra másolva!
Nagy munka lesz kitakarítani a belvárost. Hétfőtől újra rendesen jár a metró.
Vágólapra másolva!

Hétfőn elkezdtük Kijev kitakarítását, a barikádok elbontását - mondta Vologyimir Makarenko, az ukrán főváros polgármestere. A novemberben kezdődött tüntetések alaposan átformálták az utcaképet: a több tucat több méteres barikádot utcakövekből, felgyújtott autókból, autógumikból és egyéb térbukolati elemekeből építették.

Alvó ember a kijevi barikádokon Forrás: AFP/Yuriy Dyachyshyn

A Majdanon közel négy hónapig sátrazott több ezer ember, a téren folyamatosan mozgás volt, a helyszíni beszámolók szerint a belvárosi forgatag sokszor egy fesztiválra hasonlított, amely során alaposan lelakták a területet.

A polgármester szerint hétfőtől a metró is a megszokott menetrendszerint jár, és minden megálló üzemel. A földalattit február 18-án állították le terrorveszélyre hivatkozva. A polgármester később kilépett a kormánypártból, és még a tüntetések intenzív időszakában elrendelte, hogy újraindítják a metrót.