Lázár és Jávor az ELTE-n csapott össze Paks ügyében

Vágólapra másolva!
Lázár János szerint akár vissza is vonhatnak mindent, ha nem a Fidesz nyer a választásokon.
Vágólapra másolva!

A sajtó névleges kizárásával vitázott a paksi bővítésről Lázár János és Jávor Benedek csütörtök este az ELTE jogi karán. Az Atomvita – Paks II elnevezésű fórumot a Joghallgatók Önképző Szervezete és a Stahly 15 elnevezésű politológiai páholy rendezte. A bejáratnál szigorú ellenőrzés volt, csak azokat engedték be a fél hétkor kezdődő vitára, akik előre regisztráltak. Akkora volt az érdeklődés, hogy megtelt az auditórium. A helyszínen lévő munkatársunk szerint parázs hangulatú vita zajlott a két politikus között, de valójában csak a már eddig is ismert álláspontokat ismételték meg.

Jávor Benedek már azt is megkérdőjelezte, hogy egyáltalán szükség van-e az atomenergiára. Szerinte Magyarországnak nem kellene hosszú távon elköteleződnie az atom mellett, hiszen a jövőben jelentősen megváltozhatna Magyarország energiamixe, 2032-től akár már le is lehetne állítani a paksi erőművet.

A magyar-orosz szerződést több ponton is támadta Jávor. Szerinte nagy baj, hogy a megkötése előtt nem zajlott társadalmi vita, és a közvélemény kikerülésével kötötte meg a kormány a szerződést. Idézte a Medián felmérését, amely szerint a magyar társadalom 60%-a elutasítja a bővítést, különösen akkor, ha ez az oroszok segítségével történik. Kifogásolta azt is, hogy a szerződés megkötésével Magyarország geopolitikailag hosszú távon elköteleződik, és azt, hogy titkosították a környezeti hatástanulmányokat.

Lázár János elmondta, hogy a kormány direkt a választások utánra terjesztette be a hitelszerződés tervezetét, így ha megváltoznak a politikai erőviszonyok, így elméletileg arra is van lehetőség, hogy mindent visszavonjanak. Lázár nem tagadta, hogy az Euratom szerződés 41. cikkére vonatkozóan (amely a részletes beruházási terveket érinti) még nem tájékoztatták az Európai Bizottságot. Hozzátette viszont, hogy április 6. után ezt is meg fogják tenni, és közlik az Európai Unióval a beruházás részleteit is.