Vágólapra másolva!
Az Alkotmánybíróság az Index információi szerint hétfőn kis többséggel úgy döntött, hogy eltörli a polgári törvénykönyv új rendelkezését, és a közszereplőket továbbra is szélesebb körben lehet bírálni, mint az átlagembereket. A döntés még nem nyilvános.
Vágólapra másolva!

Az Alkotmánybíróság megsemmisítette az új polgári törvénykönyvnek (Ptk.) azt a rendelkezését, amely a közszereplők bírálhatóságáról szól – írja az Index meg nem nevezett forrásokra hivatkozva.

A március 15-én hatályba lépő új Ptk. külön szabályozta, hogy egy közszereplőt (például egy politikust) milyen esetekben lehet tágabb körben bírálni, mint egy átlagembert. Ehhez az kell, hogy a bírálatra méltányolható közérdekből kerüljön sor, szükséges és arányos mértékű legyen, és ne sértse a közszereplő emberi méltóságát.

Szabó Máté akkori ombudsman 2013-ban fordult az Alkotmánybírósághoz, mivel szerinte a törvény túlságosan korlátozza a szólásszabadságot, és megnehezíti a közszereplők bírálhatóságát. Szabó Máté a méltányolható közérdekről szóló feltételt támadta meg, mert szerinte a túl ködös fogalom kiszámíthatatlanná tette volna a bíróságok döntését.

Az Index szerint az Alkotmánybíróság hétfői ülésén 8:7 arányban döntött a rendelkezés megsemmisítése mellett, és jelenleg a különvéleményeket fogalmazzák a kisebbségben maradt bírák. A testület még hivatalosan nem jelentette be a döntést, az indítvány pedig szerepel a testület következő, március 3-i ülésének napirendjén is.