Hogyan épült be a piálás az Orbán-imázsba?

Orbán Viktor és az ital, alkohol
Vágólapra másolva!
Ismerői szerint Orbán Viktor soha nem volt nagy piás, de most pálinkával pózol, és azzal dicsekszik, hogy egyedül megiszik egy üveg bort. Miért lett neki ez fontos?
Vágólapra másolva!

„Majdnem minden évben kapok egyet az elnök úrtól, és a választásokat is lehet, azért nyertük meg 2010-ben, mert akkor egy különlegesen jó évjáratot kaptam” – mondta Orbán Viktor kezében egy üveg sompálinkával. Még 2012-ben hízelgett így Rudolf Schuster korábbi szlovák államfőnek, aki saját márkás pálinkájával lepte meg a magyar miniszterelnököt.

Úgy tűnik, Orbán a közelgő 2014-es választás előtt is bízik az alkohol erejében, ugyanis a közelmúltban egyre többször tűnik fel közszereplésein alkohol társaságában.

A Hot magazin decemberi számában, amely hatoldalas beszámolót készített az Orbán Ráheléknél karácsonyozó Orbán családról, két olyan fénykép is megjelent, amelyen Orbán Viktor a vejével, Tiborcz Istvánnal pálinkázik. Januárban ismét családi környezetben gurított le egy kupicát Orbán, ezúttal a Rogán család szakonyfalui otthonában elfogyasztott sütemények közben (miután kiderült, hogy Rogán Antal gyerekkorában túsz és rönkhúzó is volt már). Pár nappal később Szlovákiában egy pohár borral koccintott a születésnapos Schuster egészségére (majd kovácsnak öltözve nekiállt elkészíteni egy ásót). Január végén már egy elnyújtott óóá-val is kifejezte örömét amiatt, hogy forralt borral kínálták meg a 21 Étteremben, amikor a feleségét, Lévai Anikót helyettesítve adta át a Családbarát Médiáért díjat.

Orbán Viktor pálinkázik a vejével - további fotók a képre kattintva! Forrás: Orbán Viktor/Facebook

Február közepén pedig már arról tartottak fontosnak feltenni egy videót a miniszterelnöki Facebook-oldalra, hogy Orbán Viktor azzal vezet fel angolul egy tárgyalást a General Electric nevű világcég vezetőivel, hogy előző nap megivott egy üveg vörösbort (bár a videóban „felbontottamnak” fordítják). Orbán elmesélte, hogy azért ivott egyedül, mert a felesége késő estig a választókerületükben induló Fónagy Jánosnak gyűjtött ajánlásokat.

Régen nem volt nagy ivó

Bár az elmúlt hetekben váltak sűrűbbé a hasonló szereplések, Orbán Facebook-oldalára már korábban is töltöttek fel olyan videót, amelynek meghatározó szereplője az alkohol volt. Egy brüsszeli repülőtéren készült 2011-es videónak szinte a központi díszlete egy pohár sör, meg is jegyzi a tájékoztatás közben, hogy „én is mindjárt felszállok a repülőre, csak ezt a sört még betolom”. Legemlékezetesebb szereplése minden bizonnyal az volt, amikor egy kupicával a kezében többek között Nemcsák Károllyal dalolászott meghágott kislányokról egy etyeki szoboravató után.

A közszereplésein megszaporodott felespoharak ellenére Orbán korántsem áll nagyivó hírében. „Voltak, akik szerettek italozni, de Viktor nem tartozott közéjük, rá egyáltalán nem volt jellemző az ivás” – mondta róla az Origónak egy korábbi kollégiumtársa, aki szerint ebben az is szerepet is játszott, hogy Orbán akkor még intenzíven focizott. „Nem volt antialkoholista, megivott egy-egy sört. A bort is megitta mértékkel, de nem volt az a típus, aki túlzásba vitte” – mondta az ismerőse, aki szerint Orbán a budapesti éjszakai életbe sem járt. Az estéket inkább a kollégiumban töltötte, és a hozzá közel állókat is onnan ismerte.

Aktív politikusként is tartózkodó maradt a viszonya az alkohollal. Az Orbán mellett 2003 és 2006 között szóvivőként dolgozó Révész Máriusz legalábbis most úgy emlékezett vissza arra az időszakra, hogy a Fidesz-elnök napközben soha nem fogyasztott alkoholt, csak legfeljebb esti rendezvényeken, például vacsorákon megivott néha egy aperitifet.

Azt ugyanakkor maga Orbán ismerte el egyszer, hogy vele is előfordult már, hogy túlzásba vitte az alkoholfogyasztást. 2010-ben a Blikk egyik olvasója megkérdezte tőle, mikor volt utoljára részeg, mire ezt válaszolta: „Amikor alkoholtól utoljára elhajoltam, annak lassan már egy éve lesz. És már az okára sem emlékszem.” Azt már egy politikai jellegű beszédében jelezte, hogy tisztában van az alkohol káros hatásaival. A 2011-es évértékelőjében Európát hasonlította az alkoholhoz, és megjegyezte, hogy mindkettő nagy célokra inspirál, de egyben meg is akadályozza, hogy elérjük azokat.

Politikai imázsépítés

Megkérdeztük a Miniszterelnökségtől és az Orbán Facebook-oldalát kezelő stáb egyik tagjától, hogy miért tartották fontosnak, hogy Orbánt ilyen gyakran ábrázolják alkohol társaságában. Csak a Facebook-stáb tagja válaszolt, de ő is csak annyit, hogy az elmúlt fél évben 126 aktivitás történt a Facebook-oldalán, és az alkohollal kapcsolatos tematika csak hatszor került elő. Így szerinte ebből nem vonható le messzemenő következtetés.

Orbán Robert Fico szlovák miniszterelnök. Több fotóért kattintson a képre! Fotó: Pályi Zsófia - Origo

Talán nem véletlen azonban, hogy épp a kampány idején váltak feltűnőbbé az alkoholos szereplések. Az Ipsos korábbi kutatásai szerint a ciklus közepén eltávolodtak a Fidesztől a politikát valószínűleg kevésbé intenzíven követő, alacsonyabb iskolázottságú kisvárosi szavazók, a párt így az elmúlt egy évben a visszaszerzésükre komoly erőfeszítéseket tett. A kormánypárt legerősebb fegyvere ebben a rezsicsökkentés volt, de ezt a célt szolgálhatta az is, hogy Orbánt igyekeztek – többek között alkoholt is fogyasztó – átlagemberként bemutatni.

A Political Capital vezető elemzője, Juhász Attila szerint két dologra lehet visszavezetni, hogy miért szaporodhattak meg Orbán ilyen jellegű közszereplései. „Egyrészt nyilván a politikai imázsépítés miatt van. A facebookos, bulváros megjelenés lényege, hogy emberközeli élethelyzetben mutasson meg egy politikust. Azt üzeni, a politikus is egy közülünk, olyan, amilyenek mi vagyunk. Magyarországon amúgy is elég erős kultúrája van a pálinkafogyasztásnak” – mondta az elemző, aki szerint Orbán Viktor rendkívül hatékonyan, tudatosan és sűrűbben szerepel a bulvármédiában a választások környékén. A Hot magazinba is vélhetően tudatosan került be az a kép, ahol Orbán a vejével pálinkázik, a fotókat ugyanis nem a magazin, hanem Orbán fotósa készítette.

„Van egy komolyabb szempont is. Az otthoni pálinkafőzési ügy egy fontos dolog, és az Európai Bíróság lehet, hogy kezdeményezni fog valamilyen eljárást ellene. Korábban több kormányzati dokumentumban is nagy vívmányként jelent meg a pálinkafőzési engedély, és ha az EU-val valóban vita alakul ki, akkor ezzel nagy népszerűségre lehet szert tenni” – magyarázta Juhász Attila a másik lehetséges szempontot. Szerinte a Fidesz stratégiája az, hogy folyton a saját, relatíve széles táborához szól, őket akarják elvinni szavazni, míg a választók többi részét igyekeznek eltántorítani ettől. Juhász szerint Orbán pálinkázásai is a saját szavazóinak szólnak, azoknak, akikhez korábban is eljutott az üzenet, hogy a pálinkafőzés a magyar szabadságharc része.

Szerettük volna megtudni, hogy a kormányfőnek volt-e mostanában ebbe a stratégiába illő elhajlása, a Miniszterelnökség azonban nem válaszolt a kérdésünkre. Egy szintén a Blikk olvasójának kérdésére adott válaszában Orbán utalt arra, hogy a lánya szeptemberi lakodalma ilyen alkalom lehetett, de részleteket nem árult el. Csak annyit mondott: „Nehéz feladat volt: a szabad ég alatt húzta a banda, s hajnali 4-re 10 fok alá esett a hőmérséklet. Ilyenkor csak a pálinka segít! Megfontolt, tervszerű adagokban.”