Mi a titka a nagy délpesti választási mészárlásnak?

Vágólapra másolva!
A tizenhatból tizenegy képviselőjelöltet utasítottak el Budapest XVIII. kerületében, holott az ajánlások gyűjtésére még három napjuk van. Két jelölt az Origónak azt mondta, ez csak részeredmény, ők ugyanis részenként adják le az ajánlásaikat a bizottságnak, és jelenleg is gyűjtik az ajánlásokat.
Vágólapra másolva!

Rengeteg képviselőjelölt jelentkezett a választási bizottságnál Budapest XVIII. kerületében, a bizottság azonban a többségüket, 11 jelöltet nem vett nyilvántartásba. Erről Török Gábor politológus posztolt egy képet a Facebookon, azzal a kommenttel, hogy „Itt mi történt? Egy focicsapatnyi elutasított jelölt...”.

A 15-ös egyéni választókörzetben 16-an gyűjtöttek aláírást a képviselőjelöltségért, de jelenleg csak a fideszes, a szocialista, a jobbikos, az LMP-s és a szociáldemokrata jelöltről döntött úgy a bizottság, hogy indulhat a választásokon. A többi 11 jelölt neve mellett az olvasható, hogy nem indulhat. A környező körzetek arányaihoz képest a 11 elutasított soknak számít.

A választási törvény szerint a helyi választási bizottság a jelölt nyilvántartásba vételénél azt nézi, hogy összegyűjtötte-e a szükséges 500 ajánlást, és valódi-e a jelölőszervezet, amely jelölte. Szombat délelőtt kerestük a Nemzeti Választási Irodát, hogy megtudjuk, mi az oka a nagyszámú elutasított jelöltnek, de senki sem vette fel a telefont. A jelöltek közül azonban ketten is azt mondták, hogy az elutasításuk nem végleges.

„Nekünk azt tanácsolták, hogy ne egyszerre adjuk le az ajánlásokat” – mondta az Origónak a Sportos és Egészséges Magyarországért Párt helyi jelöltje, Tagyi Kristóf Tibor, és ezt megerősítette a Válasz Párt helyi jelöltje, Kecskés D. Gusztáv is. Mindketten azt mondták, hogy a szükséges 500 aláírásnak még csak egy részét adták le, de közben még mindig gyűjtik a többit, és a hétfői határidőre azokat is le fogják adni. Kecskés D. Gusztáv szerint ez azért hasznos, mert így nyomon tudják követni, hogy mennyi érvényes ajánlásuk van már, a választási bizottságot pedig nem egyszerre árasztják el az ajánlóívek.