Tarlósnak elege lett a hibbant kommentelőkből

Vágólapra másolva!
Véget kell vetni a hecckampánynak és a manipulációnak, mondta Tarlós István, aki újabb szakértői véleményt kér a római-parti védműről, ezúttal a vízügyi főigazgatóságtól. A Hidrológiai Társaság elnöke szerint nem kell félni attól, hogy csökken a part élvezeti értéke
Vágólapra másolva!

Az Országos Vízügyi Főigazgatóságtól kér szakvéleményt Tarlós István főpolgármester a Római-parti védmű ügyében. Abban vár állásfoglalást, hogy a Királyok útja-Nánási út nyomvonalon, vagy közvetlenül a parton építsék-e meg a védművet. „Az előbbi sokkal drágább lenne, de a célunk mindenképpen az, hogy megerősítsük a csillaghegyi öblözetet” – mondta. „A tervezés korábbi szakaszaiban is kikértük a szakértők véleményét, de sokan elbagatellizálták a Magyar Tudományos Akadémia, a Műegyetem és az önkormányzatok álláspontját is. Talán a főigazgatósággal ezt már nem merik megtenni.” Tarlós hozzátette, hogy a végleges terveknek még az idén meg kell születniük.

A főpolgármester azt mondta, egy katasztrófa esetén büntetőjogilag is felelősségre vonható lesz az, aki a végsőkig akadályozza a védműépítést. Szerinte az ügyből nem szabad politikai kérdést csinálni, és hecckampánynak nevezte a római-parti beruházás elleni tiltakozást. „Olyanok akarják megvédeni a Római-partot, akik most járnak ott először. Veszélyes játékot játszanak, amikor hibbant kommentelők próbálják befolyásolni a közvéleményt. Fogékony vagyok a környezetvédelmi kérdésekre, de túl kellene lépni a halak vonulási útvonalán, mert itt ennél többről van szó” – mondta. Szerinte, aki ellenzi a védművet, az a teljes sávot a sorsára hagyja, köztük azokkal a lakóházakkal, amelyeket legálisan építettek meg az 1920-as, 30-as években.

A római-parti védmű ügye már több mint egy éve húzódik. Tarlós István az árvízveszély miatt támogatja az építkezést, a környezetvédők viszont a fakivágásoktól és a népszerű pihenőhely megszűnésétől tartanak. A legutóbbi hírek a gát engedélyezési eljárásának felfüggesztéséről szóltak, de a Főpolgármesteri Hivatal ezt félrevezetésnek nevezte.

A főpolgármester szerint tízmilliárdos nagyságrendű összeg kellene ahhoz, hogy pótolják az előző városvezetés által elmulasztott fejlesztéseket. „A teljes rendszert elhanyagolták. Baj van az alsó rakpartokon, a Bem térnél, Albertfalván, Újpesten és a Margit-szigetnél is. Mi a fenét csináltak húsz évig? Új védművet ígért az MSZP, Gyurcsány Ferenc és Demszky Gábor is, de csak itt hagyták a nyakunkon az egész problémát” – mondta.

A sajtótájékoztatón ott volt Váradi József, a Magyar Hidrológiai Társaság Mezőgazdasági Vízgazdálkodási Szakosztályának elnöke is. Azt mondta, szerinte a Római-parton nincs ok az aggodalomra. „Garantálom, hogy nem fog csökkenni a part élvezeti értéke, sőt ha lehet, még növelni is fogjuk azt. Ha ezen a nyomvonalon építünk védművet, az igazodni fog a környezethez, és színes képet fog mutatni” – ígérte.