Vágólapra másolva!
A változatosság kedvéért most Takács István, a vasárnapi fóti időközi választáson alulmaradt baloldali jelölt beszél kampánycsendsértésről, láncszavazásról és a szavazók szervezett szállításáról. Takács novemberben még nyerni tudott, a választási eredményeket azonban érvénytelenítették, pont olyan indokok miatt, mint amiket most ő említ.
Vágólapra másolva!

Megtámadta a vasárnapi fóti időközi önkormányzati választás eredményét Takács István, aki az Összefogás színeiben másodikként végzett a polgármesterségért vívott küzdelemben.

Az MSZP-Együtt-PM-DK-MLP jelöltjeként indult politikus kedden Fóton tartott sajtótájékoztatóján elmondta, a megismételt időközi választás eredményeinek megsemmisítését és új választás kiírását kéri a helyi választási bizottságnak délután átadott beadványában.

Takács szerint vasárnap többszörös visszaélések történtek: a kampánycsendsértés mellett szervezett szavazószállítást, szavazásra buzdító SMS-eket is jeleztek aktivistáik, valamint felvetődött a láncszavazás gyanúja is. Az MSZP helyi elnökségének tagja szerint a választás napján olyan kiadványt terjesztettek, amely a személye lejáratását célozta, és minden alapot nélkülöz. A terjesztésre tanúk is vannak – mondta, hozzátéve: azt is tudják, hogy kik állnak emögött. Aktivistáik ezenkívül jelezték, hogy tudomásuk van szavazók mikrobusszal szállításáról, amelynek megerősítéséhez a térfigyelő kamerák felvételeinek felhasználását javasolják.

Takács István aggályosnak minősítette, hogy Bartos Sándor, a választáson győztes független polgármester, aki a Fidesz-KDNP, valamint a Kisgazda Polgári Egyesület támogatását is maga mögött tudhatta, névre szólóan juttatta el kiadványát, "nagy valószínűséggel a Kubatov-listák alapján" – tette hozzá.

Az ellenzéki összefogás jelöltje közölte azt is, hogy az 1-es szavazókörben – a jegyzőkönyv tanúsága szerint – egy szavazólap hiányzott, ami felveti a láncszavazás gyanúját. A most közel 350 szavazattal lemaradt Takács tavaly novemberben megnyerte az időközi választást, de a szavazás eredményét a szavazók egy részének szervezett szállításával összefüggő jogorvoslati, illetve felülvizsgálati kérelmek alapján a Budapest Környéki Törvényszék megsemmisítette, és új választási eljárás lefolytatását írta elő.

A megismételt választás nem nagyon hozta lázba a helyieket, a szinte már unalomba fulladt kampányról szóló riportunkat itt olvashatja el.