Mikrochipes igazolványt kapnak az őstermelők

Vágólapra másolva!
A bankkártyákhoz hasonló, mikrochipes igazolványt kapnak az őstermelők annak érdekében, hogy kiszűrhetőek legyenek a csalók - írja a keddi Magyar Nemzet. 
Vágólapra másolva!

Az őstermelők kevesebb közterhet fizetnek, mint az egyéni vállalkozók, sokan eleve azért választják ezt az adózási formát, hogy visszaéljenek vele - mondta Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke. Az őstermelői igazolvánnyal való visszaélés tipikus formája, amikor valakinek nincs saját gazdasága, hanem a másoktól megvásárolt terményeket árulja, vagy külföldről, feketén behozottat értékesít hazaiként.

A közeljövőben a csalások kiszűrése érdekében minden őstermelő mikrochipes igazolványt fog kapni, amelyre rávezetik majd az összes adatát. A kártya kiadásakor a falugazdásznak fel kell vezetnie a kamarai adatbázisba, hogy az adott termelő mekkora területen, milyen terményeket állít elő, és milyen formában kívánja értékesíteni őket. Így az ellenőrzések során egy kártyaleolvasóval meg lehet nézni az őstermelői igazolvány tulajdonosának fényképét, illetve azt, hogy mekkora területre és milyen termény előállítására váltotta ki a kártyát.