Orbán határozott, de nem katonai ellenlépést kér az EU-tól

Vágólapra másolva!
Határozott, azonnali és integrációs természetű válaszlépést kér majd az orosz katonai mozgásokra Magyarország az Európai Uniótól a csütörtöki EU-csúcson, közölte Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint Oroszországnak és az EU-nak tárgyalnia kell.
Vágólapra másolva!

Tárgyalásos megoldásra van szükség, a háború egyetlen alternatívája a tárgyalás – jelentette ki Orbán Viktor az ukrán válságról az Országházban. A miniszterelnök úgy fogalmazott: "békét akarunk és nem vért".

A kormányfő kifejtette: a csütörtöki brüsszeli uniós csúcstalálkozón azt az álláspontot képviseli majd, hogy az Európai Uniónak azonnal válaszlépést kell tennie az orosz katonai megmozdulásokra, ez azonban nem lehet katonai természetű, Oroszországnak és az EU-nak tárgyalnia kell. Az uniós válaszlépésnek "határozottnak, azonnalinak és integrációs természetűnek kell lennie" – fogalmazott, hozzáfűzve, hogy az erre vonatkozó magyar javaslatot megteszik majd Brüsszelben.

"A háború egyetlen alternatívája a tárgyalás. Mi tárgyalást akarunk és nem fegyveres konfliktust. Békét akarunk és nem vért" - mondta Orbán Viktor. A magyar érdek – folytatta –, hogy Ukrajna demokratikus állam legyen. Mi demokratikus Ukrajnát akarunk, amelyben biztonságban és otthon érezhetik magukat Ukrajna állampolgárai, ideértve a kisebbségekhez tartozó állampolgárokat, tehát a magyarokat is, közölte. "Ezért a nyelvtörvény eltörlését Magyarország nem fogadja el, ezt illegitim döntésnek tartjuk, és ragaszkodunk ahhoz, hogy a magyarokat megillető jogok ne csorbuljanak az ukrán változások eredményeképpen" – fejtette ki a miniszterelnök.

Megismételte hétfői nyilatkozatát, amely szerint Magyarországnak az egész ukrajnai konfliktusban a magyarországi és a kárpátaljai magyarok biztonsága a legfontosabb. "Ez az a szempont, ahonnan vizsgáljuk az eseményeket" – mondta, hozzátéve, Martonyi János külügyminiszter is azért látogatott Kárpátaljára, hogy világossá tegye az ott élő magyarok előtt: "számíthatnak ránk".

Orbán Viktor végül arra kérte a magyar politikusokat, tartózkodjanak a felelőtlen nyilatkozatoktól és magatartástól, mert "ez egy éles helyzet", amikor elsősorban a magyar érdekek előtérbe helyezésére, hidegvérre és megfontoltságra van szükség.

A kormányfőt a kabinet és a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus közötti megállapodás aláírási ünnepségén kérdezték, ahol I. Bartolomaioszt, Konstantinápoly egyetemes pátriárkáját is faggatták az ukrán válságról. A vallási vezető azt mondta, a helyzetre párbeszéd útján kell megoldást találni, "tiszteletben tartva az ukrán nép jogait". Közölte, hogy csütörtökre Isztambulba összehívták az összes ortodox egyházi vezetőt, és megvitatják, hogyan tudnak segíteni az ukrán ortodoxoknak.