Áder János testvére átalakítaná a KLIK-et

Vágólapra másolva!
Tarthatatlan, túlközpontosított az iskolákat fenntartó központi állami intézmény, a KLIK mostani működési rendszere, írta egy átalakítási koncepciójában Áder János testvére, a minisztériumban főosztályvezetőként dolgozó Pölöskei Gáborné.
Vágólapra másolva!

Élesen kritizálta az iskolákat működtető Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) működését az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyik főosztályvezetőjeként Áder János testvére, írja az Index. A lap szerint Pölöskei Gáborné Áder Annamária több jelentős oktatási szervezetben betöltött vezetői poszt után tavaly októberben került a minisztériumba az intézményfejlesztéssel foglalkozó főosztály élére, és egy átalakítási koncepciót tett le a miniszter asztalára, melynek lényege, hogy tarthatatlannak ítéli a rendszer mostani, túlközpontosított formáját.

A jelenlegi szervezeti rendszerben nem különülnek el kellően a feladatok, keverednek a hatáskörök, az erős centralizálás működési nehézségeket eredményez, írja a cikk. Az átalakítási javaslat szerint újra kell gondolni a tankerületek szerepét és rendszerét, az alapfokú oktatásért a járási, a középfokúért a megyei szintű szervezet legyen felelős, javasolja. A tanulmány szerint komoly hatékonysági probléma, hogy a gazdálkodási szervek távol kerültek az iskoláktól, az átalakításkor ezért kell majd egy középszintű irányítási szint, ahol pénzügyi döntések is születhetnek, írja az Index. A dokumentum élesen kritizálja az EU-s források minisztériumi felhasználását is: kesze-kusza, átláthatatlan, működésképtelen struktúrát fest le.

Az Index arra emlékeztet, hogy Szabó Balázs miniszteri biztos, aki Balog Zoltán minisztertől kapott megbízatása alapján 2013 végén több hónapon át vizsgálta a Kliket, súlyos, a szervezet vezetését sem kímélő megállapításokat írt le összefoglaló jelentéseiben.