Vágólapra másolva!
Összesen 1,86 milliárd forintra büntetik az ajánlóíveket időben vissza nem adó pártokat és független jelölteket az országgyűlési választókerületi irodák - közölte a Nemzeti Választási Iroda vezetője pénteken.
Vágólapra másolva!

A választási irodák több mint 478 ezer ajánlóívet adtak ki, és ezekből mintegy 37 ezret nem hoztak vissza a jelöltek, illetve a nekik ajánlásokat gyűjtő pártok a jelöltbejelentésre nyitva álló hétfő 16 órai határidőig. Így összesen 1,86 milliárd forintra büntetik az ajánlóíveket időben vissza nem adó pártokat és független jelölteket.

Az egyéni választókerületi bizottságoknak a választási irodák tájékoztatása alapján döntést kell hozniuk arról, hogy a kiszabott bírságot meddig kell befizetniük az érintetteknek az NVI számlájára. Ha az érintettek nem fizetik be határidőre a bírságokat, akkor az adóhatóságok járnak majd el a behajtás ügyében.

A törvény nem tesz különbséget abban a tekintetben, hogy az ajánlóíveket milyen okok miatt nem vitték vissza; egységesen minden egyes hiányzó aláírásgyűjtő ív után 50 500 forintos bírságot kell kiszabniuk, akár elveszítették, akár ellopták, vagy csak a hétfő délutáni határidő után vitték vissza őket.

Ez tehát azt jelenti, hogy az új rendszerben nemcsak a pártok gazdagodhatnak az államon (az országos listát állító pártok legkevesebb 149 millió forintot kapnak), hanem az állami is beszed pénzt a hibázó jelöltektől.