Áder János kiírta az európai parlamenti választás időpontját

Vágólapra másolva!
Nincs meglepetés: május 25-én megyünk szavazni.
Vágólapra másolva!

Május 25-re, vasárnapra írta ki Áder János, Magyarország köztársasági elnöke az európai parlamenti választás időpontját. Az európai parlamenti választások időpontjának kiírásakor az államfőknek nincs sok mozgásterük, az Európai Tanács ugyanis meghatároz egy idősávot, melyen belül mindenképp meg kell tartani a választásokat a tagállamokban. Ahogyan a Köztársasági Elnöki Hivatal közleménye is megjegyzi, idén ez az idősáv május 22. és 25. közé esik.

A közlemény bevezetőjében Áder az alábbiakat írta:

„Magyarország kormánya 20 esztendővel ezelőtt nyújtotta be hazánk hivatalos EU-tagsági kérelmét, és immár 10 esztendeje annak, hogy egyenrangú tagjává váltunk az európai polgári demokráciák családjának.

2004-ben Magyarország polgárai először váltak jogosulttá arra, hogy az unió más nemzeteihez hasonlóan az akkori választáson kinyilvánított személyes döntésükkel maguk is részt vegyenek az Európai Parlament összetételének kialakításában, az idei év tavaszán pedig immár harmadik alkalommal nyílik lehetőségünk arra, hogy eldöntsük, a következő öt esztendőben kik képviseljék majd politikai nemzetünket az Európai Parlamentben.

A szabad választás joga demokráciánk egyik legfontosabb alkotmányos pillére. Ez a jog ugyanakkor lehetőség is arra, hogy szavazatunkkal befolyásoljuk Európa jövőjét.”