Tehetetlenek a választási irodák a gyanús ajánlóívekkel szemben

Vágólapra másolva!
A 444.hu összeszedett néhány ügyet.
Vágólapra másolva!

Március 1-jén a teol.hu számolt be arról, hogy a paksi választási iroda egyik munkatársa saját nevét és hamisított aláírását fedezte fel egy olyan ajánlásgyűjtő íven, amihez egészen biztosan nem nyúlt. A vidéki lap kérdéseire a helyi választási iroda elmondta, hogy a kérdéses aláírást természetesen megsemmisítették, de általánosságban nem tudják vizsgálni az aláírások valódiságát, csupán azt, hogy valós személyről van-e szó, illetve az adatok – például lakcím – helyesek-e.

Egyelőre Hódmezővásárhely az egyetlen itthoni település, ahol a helyi választási bizottság feljelentést tett két jelölt ellen, mert gyanúsnak találták az általuk összegyűjtött aláírásokat. A 444.hu azt írja, hogy mindkét feljelentett jelölt jobboldali szavazókra hajtott Lázár János körzetében. Az egyik a Határon Túli Magyarok Pártja, a másik pedig kisgazda-MIÉP jelölt.

A 444.hu egy budapesti választókerületből is kapott információkat gyanús ajánlóívekről. A helyi választási bizottság minden tagja furcsának találta, hogy az ívek közül több tucatnyin az ajánló adatai egy féle tollal voltak beírva sorban szabályosan, az aláírások pedig másik színű tollal. A bizottság tagjainak az is gyanús volt, hogy az aláírások eléggé hasonlítottak egymásra. Ennek ellenére a tagok nem érezték magukat feljogosítva, hogy megkérdőjelezzék az ívek hitelességét, így a jelölt elindulhat a választáson. A bizottságnak csak a Jobbik által delegált tagja szavazott a jelölt indulása ellen – írja a lap.

Ugyanebben a kerületben egy olyan jelölt is elindulhatott, akinek minden második aláírása hibás volt, mert 40 ívben elcsúszott az ajánló személy neve, és az édesanyja neve, ilyen hiba elkövetésére pedig valószínűleg a nevek másolása közben kerülhetett sor. Ennek ellenére az ügyben vizsgálat nem indult, csupán a hibás aláírásokat semmisítették meg.

A 444.hu szerkesztőségéhez egy olyan levél is érkezett, aminek a szerzője tudni véli, hogy választókerületében a fideszesek lefénymásolták a saját ajánlási íveiket beadás előtt, és az adatokat átadták a bizniszpártoknak, hogy így is segítsék a nem kormánypárti szavazatok elaprózódását.