Megnézik, egy ember hány pártot ajánlott

Vágólapra másolva!
Az új választási rendszerben egy ember akárhány pártot ajánlhatott, viszont furcsa visszaélésekre derült fény. A választási bizottság ezért bekérte az adatokat, hogy egy ember hány pártot ajánlott. Egy szocialista delegált megvizsgálná az aláírásokat is.
Vágólapra másolva!

Az országos pártlisták nagy száma miatt megvizsgálná a többes ajánlások statisztikáját a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A testület szombati ülésén egyhangúlag úgy döntött, hogy kimutatást kér a Nemzeti Választási Irodától (NVI) arról, hányan tettek többes ajánlást, illetve hány ajánlást tettek a több jelöltet ajánló választópolgárok.

Az NVB Litresits András MSZP-delegált javaslatára kért tájékoztatást az NVI-től. A bizottsági tag arról beszélt, a törvény ugyan lehetővé teszi azt, hogy egy választópolgár több ajánlást is tegyen, ám szerinte a pártlisták magas száma miatt indokolt lehet a vizsgálat.

A delegált szerint elfogadhatatlan, hogy az országos listát állító pártok egy része eddig "közéleti tevékenységet érdemben nem gyakorolt", mégis van listája, azaz szerepelhet majd a listás szavazólapon.

Litresits András azt mondta, miután megkapták az NVI-től a kimutatást, indítványozni fogja az ajánlóívek és az azokon szereplő többes ajánlások összevetését is, különös tekintettel arra, hogy az íveken szereplő aláírások megegyeznek-e. Véleménye szerint az ajánlások ellenőrzésekor az aláírásokat is össze kellett volna vetni a központi nyilvántartásban szereplő aláírásmintákkal, így kiszűrhetők lettek volna az esetleges visszaélések.

Korábban furcsa esetekre derült fény. A paksi választási iroda munkatársa például a saját nevét találta egy papíron, amelyet egészen biztosan nem írt alá.

A Nemzeti Választási Bizottságnak péntektől vasárnapig mintegy háromszáz fellebbezési ügyben kell határozatot hoznia. A testület pénteki és szombati ülésén a másodfokon elé terjesztett beadványok többségét érdemi vizsgálat nélkül már így is elutasította.

Az NVB elé azért került ilyen nagyszámú ügy, mert az új választási törvény értelmében valamennyi (106) egyéni választókerületi bizottság által hozott határozattal szembeni fellebbezést az NVB-nek kell elbírálnia másodfokon. A korábbi választásokon a másodfokon eljáró bizottságok a területi, azaz a megyei, illetve a fővárosi bizottságok voltak.