Vágólapra másolva!
Hiába történt több visszaélés, a választási iroda nem tud utánanézni annak, hogy hányan tettek többes ajánlást.
Vágólapra másolva!

A választási informatikai rendszer nem tartja nyilván, hányan tettek többes ajánlást, illetve hány ajánlást tettek a több jelöltet ajánló választópolgárok - közölte a Nemzeti Választási Irodára (NVI) hivatkozva a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) vasárnapi ülésén Patyi András, a testület elnöke.

Az NVB előző nap kimutatást kért az NVI-től a többes ajánlások statisztikájáról az országos pártlisták nagy száma miatt. Az NVB Litresits András MSZP-Együtt-PM-DK-MLP-delegált javaslatára kért tájékoztatást az NVI-től. A bizottsági tag a szombati ülésen azt mondta: a törvény ugyan lehetővé teszi, hogy egy választópolgár több ajánlást is tegyen, ám szerinte a pártlisták magas száma miatt indokolt lehet a vizsgálat.

Patyi András az azt mondta, az NVI vezetője szerint a kért adatok nyilvántartására az irodának nincs törvényi felhatalmazása sem. Patyi szerint a választás lezárultát követően, az új választási rendszer értékelése során "elvileg előállítható lesz" többféle statisztikai adatsor és "nem kizárt", hogy akkor újra előkerülhet a kérdés.

Az új választási rendszerben egy ember akárhány pártot ajánlhatott, viszont furcsa visszaélésekre derült fény. A paksi választási iroda munkatársa például a saját nevét találta egy papíron, amelyet egészen biztosan nem írt alá.

A Nemzeti Választási Bizottságnak péntektől vasárnapig mintegy háromszáz fellebbezési ügyben kell határozatot hoznia. Az NVB elé azért került ilyen nagyszámú ügy, mert az újválasztási törvény értelmében valamennyi (106) egyéniválasztókerületi bizottság által hozott határozattal szembeni fellebbezést az NVB-nek kell elbírálnia másodfokon.