Húsz évet is kaphatnak az ukrán-magyar cigarettamaffia tagjai

Vágólapra másolva!
A NAV 2012 novemberében csapott le a bandára, 56 millió forint értékű zárjegy nélküli cigarettát találtak. Jelentős mértékű költségvetési csalás és orgazdaság miatt kell felelniük. 
Vágólapra másolva!

Befejeződött a nyomozás a szabolcsi cigarettacsempész-bűnszervezet ügyében, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 18 gyanúsított esetében él vádemelési javaslattal. Záhony térségében hat maffiaszerűen működő cigarettacsempész-hálózatot számoltak fel. A bűnszervezet tagjait gyanúsítottként hallgatták ki, közülük egy ember előzetes letartóztatásban, kettő házi őrizetben van, további hattal szemben lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el a bíróság.

Az ügyben az első rajtaütés 2012 novemberében történt, amikor egy hajnali közúti ellenőrzéskor egy mikrobuszban 72 ezer doboz, 56 millió forintot érő, magyar adójegy nélküli cigarettát foglaltak le a pénzügyi nyomozók. Akkor az elkövetőek elmenekültek, egy embert azonban sikerült elfogni, őt a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte.

Második alkalommal 2013 áprilisában a régió pénzügyi nyomozói - a Terrorelhárítási Központ, a NAV Jonatán és Merkúr 110 fős kommandós egységével kiegészülve - 12 helyszínen egyidejűleg csaptak le az alvilági körökre. A házkutatások során gumilövedékes fegyvereket, lőszereket és viperát is találtak. Ekkor további hét bandatagot fogtak el, köztük egy embercsempészet miatt évek óta körözött gyanúsítottat - ismertette a százados. Mindannyian előzetes letartóztatásba kerültek.

A szövevényes ügy három bűnszervezetre terjedt ki. A cigarettát egy ukrán állampolgár által irányított bűnözői körrel közvetlen kapcsolatban álló bűnszervezet gumicsónakkal juttatta át a Tiszán Zsurk térségébe. Onnan egy másik banda tehergépkocsira pakolta és Tiszaszentmártonon, valamint Eperjeskén át Mándokra szállította. Mándokon egy következő bűnszervezet közreműködésével pár napig pihentették, majd az összegyűlt cigarettamennyiséget három-négy naponta kamionnal szállították Budapestre.

A szervezetben irányítók, figyelők, és hordárok vettek részt. A hordárok 3,5 ezer és 7 ezer forint közötti összeget kaptak attól függően, hogy a testükre erősített, házilag készített hevederekkel egyszerre hány karton cigarettát bírtak el.

A sajtóreferens közlése szerint a pénzügyi nyomozók 18 gyanúsított esetében élnek vádemelési javaslattal a Kisvárdai Járási Ügyészségnél. Az elkövetők nagy része többszörösen büntetett előéletű erőszakos bűncselekmények elkövetése miatt. A gyanúsítottaknak jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és orgazdaság miatt kell felelniük, ezért - tekintettel a bűnszervezetben való elkövetési módra - a büntetési tétel akár 16, illetve 20 évre is emelkedhet.