Bajnaiék nem állami pénzből tervezik a 250 ezer munkahelyet

Vágólapra másolva!
Saját elemzésekkel reagált az Együtt 2014 arra a keddi cikkünkre, melyben annak próbáltunk utánajárni, hogy mennyibe kerülnek Mesterházy Attila ígéretei. Ezekből kiderül, hogy egyes kérdésekben kevesebbet költenének, mint az MSZP, a munkahelyteremtést pedig úgy értik, hogy a gazdaság rendbetételével keletkeznek majd új állások.
Vágólapra másolva!

Egészen máshogy számolja az Együtt 2014 azt, hogy mennyibe kerülnének a baloldali választási ígéretek, mint ahogy azt mi tettük a keddi cikkünkben, de még az MSZP-vel sem mindenben értenek egyet. Ez derül ki a szerkesztőségnek eljuttatott saját elemzésükből.

Pápa Levente, a párt gazdaságpolitikusa és képviselőjelöltje szerint a programjukban nem az szerepel, hogy állami pénzből hoznak létre 250 ezer munkahelyet (Mesterházy ígérete szó szerint úgy szól: "250 000 új, valódi munkahelyet teremtünk"), hanem az, hogy "ha Magyarországon tudunk teremteni egy 2-3 százalékos növekedési potenciált, és elérjük a korábbi, válság előtti GDP szintet, akkor magától létrejön 210 ezer állás". Ebben segítene a végrehajtandó adó- és később járulékcsökkentés az alacsony keresetűek, végzettség nélküliek között, közölte. Vagyis ez nulla forintos költséget jelentene a gazdaságnak, írja Pápa Levente. Fiatal munkaerők alkalmazására pedig 40 milliárdot költenének pluszban évente, részben uniós forrásból.

A rezsicsökkentésnél arra hívják fel a figyelmet, hogy a cikkünkben említett 300 milliárdos összeg jelentős részben EU-s pénzeket jelentene, és több évre elhúzódik (ezt cikkünk is említette). Szerintük így összesen évi 15 milliárdos pluszköltségről van csupán szó.

A várólisták rövidítésére az Együtt 2014 évi 20-25 milliárdot költene pluszban, a gyermekétkeztetés megszüntetésére pedig 14 milliárdot. Ennél a két pontnál egyébként az Origo MSZP-s nyilatkozatokból számolt, ezeknek mond tehát ellent az Együtt 2014.

Pápa Levente arra is felhívja a figyelmet, hogy a kétkulcsos adórendszer bevezetése összességében "nullás" átalakítás, a változások miatt kieső adóbevételeket ugyanis kiegyenlíti a második kulcs bevezetésének 170 milliárdos, és egy másik adóváltozás (különadózó tételek beolvasztása az együttadózó tételek közé) 80-100 milliárdos plusz hozadéka.