Hernádi fellebbezett a letartóztatása ellen

Vágólapra másolva!
Fellebbezést nyújtott be Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója a letartóztatását elrendelő végzés ellen. Ténybeli tévedésekre és eljárásjogi hibákra hivatkozott. 
Vágólapra másolva!

A Zágráb megyei bíróság szeptember végén rendelte el Hernádi Zsolt letartóztatását azzal a váddal, hogy a Mol megvesztegetéssel szerzett meghatározó befolyást az INA horvát olajtársaság irányításában.

Hernádi számára a fellebbezést az tette lehetővé, hogy Horvátország március elején módosította a letartóztatást elrendelő végzés alapjául szolgáló joganyagot – mondta Hernádi ügyvédje. A védelem szerint kérdéses, hogy az adott helyzetben a fellebbezés mennyire hatékony jogi eszköz, mivel a bíróság korábban megalapozottnak tartotta a vizsgálati fogság elrendelését.

Amikor tavaly ősszel a Zágráb megyei bíróság elrendelte Hernádi letartóztatását nem kívánta vizsgálni Hernádi fellebbezését. Hernádi ügyvédjei ezért januárban alkotmányos jogorvoslattal éltek.

A horvát ügyészség azután kérte Hernádi letartóztatását, miután Magyarország elutasította a horvátországi kihallgatásra vonatkozó kérvény kézbesítését. Zágráb még tavaly adott ki európai elfogatóparancsot Hernádi Zsolt ellen, aki októberben az Interpol vörös listájára is felkerült.

Idén februárban azonban a horvátok tudta nélkül a körözési parancs lekerült az Interpol nemzetközi körözési listájáról, mert az Interpol elkezdte vizsgálni a körözési parancsban megfogalmazott vádakat.

A nemzetközi rendőri szervezetnél az MTI-nek korábban elmondták, hogy Hernádi Zsolt esetét egy független bizottság vizsgálja. A horvátok azzal gyanúsítják Hernádit, hogy 10 millió euró kenőpénzt fizetett Ivo Sanader volt horvát miniszterelnöknek azért, hogy az INA irányítási jogai a Molhoz kerüljenek, a Mol vezérigazgatója tagadja a vádat. A horvát politikust nem jogerősen tíz év szabadságvesztésre ítélte a horvát bíróság.